U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mešihata islamske zajednice u Srbiji, u Novom Pazaru na Fakultetu  za  islamske studije, u periodu od 14. do 16. 6. 2019. godine,  održan je treći po redu Susret mreže mladih pod nazivom “Mladi – promotori pozitivnih društvenih vrijednosti“.  Na susretu su učestvovali predstavnici mreže mladih svih Muftijstava i Mešihata među kojima su bili i predstavnici islamske mladeži iz Hrvatske predvođeni  voditeljicom Vjersko-prosvjetne službe Eminom Mešić i voditeljem Ureda za dawu i mladež Mirzom ef. Mešićem koji je u radnom dijelu Susreta imao i izlaganje na zadanu temu „Iskustvo i aktivnosti Mreže mladih Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj“. U svom izlaganju, Mirze ef. je prezentirao najvažnije  programe Ureda za dawu i mladež kojima potiče, okuplja  i  koordinira aktivnosti islamske mladeži u Republici Hrvatskoj. Među nekoliko važnih programa prisutnima je prezentirao sadržaje i ciljeve deset održanih konferencija islamske mladeži Hrvatske kao i programe regionalnih druženja te posebnih ramazanskih i drugih aktivnosti islamske mladeži na nivou svih Medžlisa u Hrvatskoj.

Osim Mirze ef., svoja izlaganja na temu važnosti i doprinosa islamske omladine i Mreže mladih  iznijeli su: mr. Meho ef. Šljivo, dr. Safija Malkić, Ismail ef. Smajlović, dr. Enes ef. Svraka, dr. Enver Gicić i muftija dr. Mevludin ef. Dudić.

Nakon  izlagača,  u raspravi koja je uslijedila,  svoja viđenja rada i aktivnosti Mreže mladih iznijeli su i sami mladi te predložili nekoliko važnih prijedloga za poboljšanje i unapređenje rada Mreže mladih na novu cijele islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na kraju Susreta donošeni su i određeni zaključci koji će biti poslani članovima Rijaseta na usvajanje.

Nakon radnog dijela, mladi su organizirano obišli Međunarodni univerzitet u Novom Pazaru, susreli se i družili sa bivšim mufijom, a sada članom parlamenta Srbije,  akademikom Muamerom Zukorlićem, prisustvovali promociji nove knjige dr. Mustafe f. Prljače pod nazivom „Značaj čovjeka, smisao i način realizacije svrhe“ koju je autor posvetio mladima,  te se međusobno družili uživajući u gostoprimstvu brižnih domaćina i čarima Novoga Pazara.

M.M.