Pred komisijom Rijaseta za hifz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ahmed Alili je danas stekao zvanje hafiza Kur’ana a.š. proučivši posljednje ajete napamet. 

 

Ahmed Alili je drugo od četvero djece muallime Lamije i kurra hafiza Aziz ef. Alilija glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Rođen je 2. 7. 1997. / 25. 2. 1418. H. u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu, a potom i Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića u kojoj je bio učenik generacije. Trenutno je na završnoj godini Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Sudionik je brojnih međunarodnih natjecanja u učenju Kur’ana na kojima je ostvarivao zapažene rezultate i osvajao prva mjesta. 

 

Odrastajući uz svoje roditelje u Zagrebačkoj džamiji pokazivao je od najranije dobi izniman talent koji je predanim učenjem razvijao na radost svih koji su imali prilike slušati njegovo učenje kako u Zagrebačkoj džamiji tako i diljem svijeta. Svoju ljubav prema učenju Kur’ana koju su mu Allahovom dž.š. milošću prenijeli roditelji muhaffiz kurra hafiz Aziz ef. Alili i majka m. Lamija, oboje vrsni učači Kur’ana i magistri znanosti, danas je okrunio uspješno okončavši provjeru pred Komisijom. 

 

U ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb te Zajednice u cjelini od srca čestitamo Hafizu Ahmedu na velikom postignuću uz dovu da njega i njegove bližnje Allah dž.š. čuva kao što oni čuvaju Njegovu riječ i da bude zadovoljan njima i na ovom i na budućem svijetu.