U organizaciji Turskog kulturnog centra Yunus Emre, uz potporu veleposlanstva Turske u Hrvatskoj i Uprave za vjerske poslove Diyanet otvorena je izložba likovnih radova "Biti ruža“ uz koncert sufijske duhovne muzike u Islamskom centru u Zagrebu.

Izložba „Biti ruža“ predstavlja 46 radova Ahmeta Sacita Acikgozoglua i 15 njegovih učenika, a radovi su nastali tehnikama kaligrafije, iluminacije i minijature. U muzičkom dijelu programa nastupilo je pet muzičara Ministarstva kulture i turizma Republike Turske s repertoarom tradicionalne sufijske duhovne muzike.

Ambasador Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran poručio je kako je ovaj kulturni događaj posebna podrška omladini zagrebačke Islamske gimnazije koja se okupila na otvorenju, za njihov napredak, ali i ostvarenje i samopouzdanje u svjetskom kontekstu kao muslimana.

- To što naš cijenjeni muftija Aziz-ef. Hasanović radi ovdje u Hrvatskoj i kako poučava omladinu, nama samima daje snagu. Poruke koje daju muftija Hasanović i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić za nas su veoma dragocjene. Mi moramo predstavljati islam, našu vjeru i njeno značenje na najispravniji način - istaknuo je Kiran, prenosi Anadolija.

Kiran je dodao kako su muzičari Ministarstva kulture i turizma Republike Turske došli u Zagreb kako bi se predstavili mladima, umjesto koncerta kojega su trebali održati u Konyi, te prenijeli Rumijeve poruke mladima u Hrvatskoj.
 

Dopredsjednik Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" Abdullah Kultamin Yalcin naglasio je kako je cilj Yunus Emre instituta predstavljati turski jezik i kulturu u raznim državama svijeta, te kako je današnji događaj jedan od tih aktivnosti u Hrvatskoj.

- Pružamo vam priliku da se zajedno upoznamo s turskom kulturom i umjetnosti. Zahvaljujem se svim prisutnima na zanimanju za ovaj događaj - poručio je Yalcin.

Na kraju se brojnim okupljenima obratio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz-ef. Hasanović koji je rekao kako je “biti ruža Poslanikova poruka, biti miris čitavom čovječanstvu, svakom muslimanu gdje god bio i živio”.

- Poruke sa zidova ovih 46 unikata koje su sačinili vrhunski umjetnici poručili su svima nama da kao muslimani i muslimanke moramo mirisati svuda po svijetu. Da bi se ovi radovi načinili, mora se unutra roditi ljubav prema Poslaniku, prema islamu, baš onako kako je to Dželaluddin Rumi uradio - poručio je muftija Hasanović.

Hasanović se zahvalio na brojnim programima koje zagrebački Yunus Emre institut ostvaruje od svog otvorenja 2016. godine.

Uz veliki broj mladih iz Islamske gimnazije, otvorenju izložbe je prisustovao ambasador Republike Azerbajdžana Anar Imanov, aktivisti bošnjačkih asocijacija, djelatnici Mešihata, te drugi gosti.

(Preporod.info)