U organizaciji (MWL) Muslimanske svjetske lige u Londonu je u nedjelju, 12. marta 2023. godine, održana prva konferencija europskih i britanskih muslimanskih predstavnika. 

U ime Islamske zajednice konferneciji su prisustvovali predsjednici Mešihata Islamske zajednice Hrvatske i Slovenije muftije akademik Aziz Hasanović i mr. Nevzet Porić te hafiz dr. Almir Pramenković iz Novog Pazara. 

U maju 2019. godine, Muslimanska svjetska liga okupila je oko 4500 muslimanskih dostojanstvenika iz gotovo 140 zemalja u Mekki koji su predstavljajući raznolikost islama usvojili Mekkansku povelju koja čvrsto naglašava obavezu promoviranja suradnje među svim religijama i narodima. 

Po uzoru na Medinsku povelju koju je pripremio poslanik Muhammed, a.s., početkom 7. stoljeća, Mekkansku povelju podržalo je 1200 muslimanskih učenjaka i prihvatile su je sve zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom. 

Cilj Muslimanske svjetske lige, kao najveće islamske svjetske nevladine organizacije, jeste da pomognu svim muslimana da lakše shvate i unaprijede vrijednosti Mekkanske povelje. Stoga je organiziran susret muslimanskih predstavnika u Londonu zbog stalne podrške Ujedinjenog Kraljevstva pluralizmu i vjerskoj raznolikosti s namjerom pridruživanja europskih muslimana Mekkanskoj povelji. Cilj ovog susreta je bio da se nadahnu muslimanski predstavnici u promoviranju vrijednosti Mekkanske povelje na tlu Evrope, da njeguju i unapređuju pluralizam suživota i susjećanja u Evropi i da snaže primjenu zajedničkih vrijednosti s kojima će se čovječanstvo suočiti u narednim godinama. 

Između ostalih prisutnima se obratio generalni tajnik Muslimanske svjetske lige Dr. Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa koji je govorio o muslimanskim vrijednostima s naglaskom na Mekkansku povelju i njenim ciljevima. U oratnji muftiji bio je Khaled Yassin voditelj Ureda za odnose s arapsko-islamskim svijetom.