U proteklih nekoliko dana pojavila se vijest o tome da će rahmetli Husein ef. Đozo biti u Bosni i Hercegovini tretiran jednako kao i dokazani zločinci koji su, što sami, što u organizaciji s drugima počinili najveće zločine u toku Drugog svjetskog rata.

S tim u vezi, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj usvojio pismo sljedećeg sadržaja koje je upućeno reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću:

Poštovani, reisu-l-ulema, esselamu alejkum!

            Na svojoj osmoj redovnoj sjednici Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj razmatrao je vijest prema kojoj se u Bosni i Hercegovini izjednačava status rahmetli Husein ef. Đoze s okorjelim zločincima iz Drugog svjetskog rata. S obzirom na činjenicu da je rahmetli Husein ef. Đozo bio dostupan organima bivše SFRJ te je kao takav bio i procesuiran, te osuđen na kaznu zatvora koju je i odslužio, smatramo da je s tim završen proces kao i njegovo iskupljenje za eventualne pogreške. Ostali, navedeni uz Husein ef. Đozu, su bili mahom osuđeni na smrtne kazne s obzirom na težinu njihovih zločina. Stoga, ovim putem se izražava podrška Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj na čelu s predsjednikom muftijom akademikom Aziz ef. Hasanovićem reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću i Rijasetu u svim postupcima koji će se poduzeti s ciljem zaštite časti i ugleda rahmetli Huseina ef. Đoze. Također, Mešihat smatra da službenici Islamske zajednice kao ni njeni dužnosnici ne bi smjeli biti dio ove političke igre relativizacije i historijskog revizionizma. Husein ef. Đozo, kojeg smo priliku imali upoznati i slušati njegova predavanja, zasigurno nije bio zločinac, a kada je u pitanja islamska misao, jedan je od najvećih u proteklom stoljeću i kao takvog ćemo ga pamtiti i o njemu kazivanje prenositi.

 

Uz želju da Vas Uzvišeni Stvoritelj pomogne u dobročinstvu koje činite, primite mahsuz selam!