Održan Osmi susret vjerskih poglavara i predstavnika islamskih zajednica zemalja Balkana

 

U petak, 1. rujna 2021. god., u turskom gradu Edirneu održan je Osmi susret vjerskih poglavara i predstavnika islamskih zajednica zemalja Balkana. Susret je započeo svečanim otvorenjem manifestacije Tjedan džamija i vjerskih službenika, koja se tradicionalno, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), održava u razdoblju od 1. do 7. rujna. Svečanost  manifestacije započela je u haremu znamenite džamije Selimije, gdje je predsjednik Diyaneta prof. dr. Ali Erbaş govorio o važnosti i ulozi džamije u životu muslimana te o ulozi imama, vjeroučiteljica i vjeroučitelja u ispravnom tumačenju islamskih načela i propisa. Uslijedila je svečanost promocije 50-ak hafiza Kur'ana časnoga, kojima su nakon inspirativnog govora prof. dr. Ali Erbaša, uručene diplome (idžazetname). Program je nastavljen učenjem Mevlud-i-šerifa pred dušu svih vjerskih službenika i dobročinitelja (vakifa), a završen hutbom koju je s minbera Selimije održao predsjednik Diyaneta dr. Erbaş.

U večernjim satima održan je i susret predstavnika islamskih zajednica zemalja Balkana. Uime Islamske zajednice u Hrvatskoj, susretu je nazočio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani. U svom obraćanju, efendija Arslani zahvalio se predsjedniku Diyaneta na pozivu, ali i na izvrsnoj i bratskoj suradnji u raznim projektima. Također je, uime Islamske zajednice u Hrvatskoj, izrazio zahvalnost turskom narodu na nesebičnoj i značajnoj humanitarnoj pomoći koju je Republika Turska pružila stradalima na potresom pogođenim područjima u Banovini, ali i pomoći oko izgradnje Islamskoga kulturnoga centra u Sisku. Govoreći o položaju muslimana u Hrvatskoj, efendija Arslani je iskazao zadovoljstvo da dolazi iz zemlje u kojoj muslimani uživaju sva prava i slobode, koja je na najbolji način riješila položaj vjerskih zajednica, osobito Islamske zajednica, koja u Hrvatskoj institucionalno djeluje od 1916. god. Također je govorio o pravima i obvezama koje proizlaze iz Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa, potpisan krajem 2002. god.

Na kraju je Mevludi ef., uime Mešihata IZ u Hrvatskoj na čelu s muftijom akademikom Aziz ef. Hasanovićem, čestitao prof. dr. Ali Erbašu na njegov reizbor na mjestu predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i pozvao ga da početkom sljedeće godine nazoči svečanom otvorenju Islamskoga kulturnoga centra u Sisku.