U biblioteci Islamskog centra Zagreb, 10. 09./25. safera 1445. h. g., održana je 21. redovna sjednica Mešihata pod predsjedavanjem predsjednika Mešihata muftije akademika Aziza Hasanovića. Sjednici su prisustvovali svi članovi i članice Mešihata kao i stručne službe. Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa prošle sjednice muftija je prezentirao aktivnosti između dvije sjednice. Nakon toga vjersko-prosvjetna referentica muallima Emina Mešić prezentirala je izvješće o završetku prošle školske godine i početku nove. Kroz učešće, osvrte i kvalitetne prijedloge članova Mešihata usvojeni su određeni zaključci kojima se želi unaprijediti i profilirati vjeronaučni proces od motivacije vjeroučitelja do polaznika kao i njihovih roditelja. Sagledana je problematika iz svih uglova kao i velika složenost i izazovi s kojima se susrećemo.

U sklopu ove točke, temeljem postignuća u vjersko-prosvjetnom radu mr. sc. Ćamil ef. Bašić, glavni imam Medžlisa Zadar proglašen je imamom/muallimom godine za 2023. godinu i dobitnikom priznanja „Hifzi ef. Alagić."

Uslijedio je blok izviješća iz oblasti infrastrukturnih radova pa su tako g. Irhad Meheljić i Edin Safić prezentirali radove na izgradnji Islamskih centara u Osijeku i Maljevcu kao i aktivnostima oko Odgojno obrazovnog centra Islamske zajednice u Zagrebu. Predsjednik IOM-a Zagreb mr. sc. Nermin Botonjić upoznao je Mešihat o radovima na Islamskom centru Zagreb i saniranju krova nakon potresa kao i uvođenju grijanja i nove infrastrukture u samom Islamskom centru Zagreb. Ravnatelj Islamske gimnazije g. Mevludi ef. Arslani prezentirao je određene aktivnosti priprema za početak nove školske godine kao i informaciju o upisu u prvi razred Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

Mešihat je razmatrao prijedlog IOM-a Rijeka o osnivanju džemata Krk te je prihvatio prijedloga kao opravdan budući da je inicijativu potpisalo 350 članova što odgovara definiranim uvjetima za osnivanje džemata. Muftija je najavio aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu.

Mešihat je izrazio zadovoljstvo i dobrodošlicu ministru vakufa i islamskih pitanja Države Katar Nj. E. Ganim bin Šahin el Ganimu u službeni posjet Islamskoj zajednici u Hrvatskoj od 17. do 21. rujna ove godine. Usuglašen je protokol njegove posjete i raduje nas ugostiti osvjedočenog brata i prijatelja.

Razmatrane su i pripreme za 29. natjecanje u učenju Kur'ana koje će se održati od 28. – 30. rujna u Islamskom centru Zagreb. Najavljeno je oko 40 zemalja svijeta i biti će to još jedna prigoda da se osvježimo ljepotom kur'anske riječi.

Primljena je i informacija o održavanju 3. Halal biznis foruma koji je planiran za 2.-3. 10. ove godine u organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete a pod pokroviteljstvom Mešihata. Razmatrana su i druga pitanja iz nadležnosti Mešihata.

Mešihat Islamske zajednice izrazio je sućut Kralju, Vladi i narodu Kraljevine Maroko zbog potresa koji je zadesio bratsku i prijateljsku zemlju. S tim u vezi donesena je odluka de se od petka 15. 9. do 22. 9. vrši prikupljanje materijalnih sredstava u svrhu pomoći napaćenom narodu, putem sergija petkom i uplate na račun humanitarne organizacije Zirat.