U subotu 16.1.2021. godine, održana je 8. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Na sjednici su analizirana godišnja izvješća Mešihata i ustanova Islamske zajednice u Hrvatskoj. Unatoč potresima i pandemiji koronavirusa izražena je pohvala za postignute rezultate i sinergiju u djelovanju svih s ciljem pružanja pomoći onima koji su u potrebi.

Izvješće Mešihata i ustanova

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj je angažmanom predsjednika, unatoč mjerama koje su donesene s ciljem suzbijanja pandemije, cijelo vrijeme održavao kontakte s organizacijama diljem svijeta. Istaknut a je organizacija Konferencije "Ljudsko bratstvo - temelj mira i sigurnosti u svijetu" koja je realizirana neposredno prije početka pandemije i jedan je od najvećih događaja u Hrvatskoj kada je u pitanju međureligijska pozornica. Naši prijatelji iz cijeloga svijeta su pomogli za vrijeme potresa u Zagrebu - kazao je muftija akademik Aziz ef. Hasanović, te im je još jednom upućena zahvala za pomoć u oporavku. Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića je prilagodila nastavu epidemiološkim mjerama - istaknuo je ravnatelj Mevludi ef. Arslani, a za vrijeme drugog polugodišta nastava je uglavnom održavana online putem nakon donošenja mjera. Istaknuo je da je nastava u prvom polugodištu održavana redovno sve do pred sami kraj kada je nastava nastavljena online putem. Zirat Islamske zajednice u Hrvatskoj je ostvario značajne iskorake u pružanju pomoći te je tako svakog mjeseca dijeljeno 280 paketa najugroženijima, a ukupan iznos doniranih i podijeljenih dobara premašuje milijun kuna samo kada je Zagreb u pitanju - istaknula je predsjednica Upravnog odbora Melisa Arslani. Uz podružnice u Rijeci, Puli i drugim gradovima ova brojka je nedvojbeno veća te je izražena zahvala svima koji daju svoj doprinos da bi oni koji su u potrebi budu dostavljene nužne potrepštine. Dr. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra je predstavio izvješće istaknuvši da Centar za certificiranje halal kvalitete bilježi stalan napredak i veliki razvoj što je rezultiralo donošenjem prijedloga strategije razvoja za naredno desetljeće. Centar za kulturu dijaloga proteklu godinu implementira projekt integracije osoba pod međunarodnom zaštitom pod nazivom Novi susjedi. Izvršna direktorica CKD-a Nejra Kadić Meškić je predstavila izvješće posebno se osvrnuvši na izazove s kojima se susreću na putu integracije. Pohvalila je tim ljudi koji je angažiran na provedbi programa. Predsjednik Upravnog vijeća Instituta za arapski jezik i islam Mevludi ef. Arslani redstavio ej izvješće instituta izarzivši veliko zadovoljstvo interesom za učenje arapskog jezika te za pohađanje tečaja o islamu. Također, posebno su analizarani procesi koji seodvijaju s ciljem jačanja infrastrukture naše zajednice sukladno potrebama te su donesene odluke s ciljem daljnje realizacije istih. Muftija je istaknuo da su u protekloj godini dvoje zaposlenika naše zajednice magistrirali - m. Lamija Alili i Ćamil ef. Bašić te im je čestitao na postignutom uspjehu.

Potresi i pomoć nastradalima - Mešihat putem donacija osigurao milijun kuna

Pored analize godišnjih izvješća ustanova Islamske zajednice u Hrvatskoj, glavna tema sjednice bila je analiza stanja na terenu te mogućnosti pružanja pomoći u potresom nastradalim područjima. Muftija akademik Aziz ef. Hasanović izvjestio je da je Rijaset Islamske zajednice u BiH na inicijativu reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića raspisao sergiju na području cijele zajednice. Upućena je zahvala reisu-l-ulemi na inicijativi i brizi kao i svim džematlijama koji su pomogli i odazvali se sergiji te na doznačenih 400.000 kuna pomoći koja će zasigurno olakšati proces oporavka nakon potresa. Uz donaciju od sergije, Mešihat je putem Zirata Islamske zajednice u Hrvatskoj i naših džematlija te prijatelja Zajednice uspio osigurati u prvom paketu dodatnih 600.000 kuna, što ukupno čini oko milijun kuna pomoći. U narednom razdoblju se očekuje da će pristići još pomoći koja će se odmah uputiti potrebitima. Muftija se zahvalio Turskoj agenciji za koordinaciju i suradnju, turskom AFAD-u kao i Vladi na brzom odgovoru u krizi. Izvijestio je da je delegacija Mešihata i TIKA-e odmah nakon potresa posjetila pogođena područja što je rezultiralo brzim odgovorom na potrebe pogođenih ovo prirodnom katastrofom. Sva prikupljena sredstva bit će upućena isključivo na pogođena područja na temelju evidencije koju će sastaviti imenovane osobe na terenu. S ciljem pomoći unesrećenima na području pogođenom potresom, Islamska zajednica će staviti u funkciju sve svoje resurse s ciljem zbrinjavanja osoba koje su najteže pogođene. 

30 godina Mešihata i 20 godina od preseljenja na Ahiret r. Salima Šabića   

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović je istaknuo da se ove godine navršilo 30 godina djelovanja Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koji je osnovan u Zagrebu 6.1.1991. godine. Osvrnuo se na neke od najznačajnijih događaja ukazavši na važnost organiziranja muslimana unutar jedne zajednice te postojanje dobre organizacije koja će moći odgovoriti u svako vrijeme na potrebe ljudi. Također, muftija je istaknuo da se ove godine navršava 20 godina od preseljenja na Ahiret rahmetli Salima Šabića. Prvi predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju Zagrebačke džamije, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajendice Zagreb su samo neke od funkcija koje je rahmetli Salim obnašao za svoga života. Muftija je istaknuo da je njegovo zalaganje i požrtvovnost kao i pozitivan utisak koji je ostavljao na brojne ljude s kojima se susretao  predmet spominjanja i danas te da će u narednom razdoblju povodom navedene godišnjice biti objavljena knjiga o r. Salimu Šabiću. Također, muftija je dodao da će se na isti način obilježiti život r. dr. Sulejmana Mašovića i drugih zaslužnih za razvoj Zajednice.