Omladinska druženja u Islamskom centru Zagreb su počela ove školske godine u omladinskim prostorijama početkom devetog mjeseca na omladinskim druženjima uz hadis petkom poslije akšam namaza, koje vodi Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama MIZ Zagreb. Da ne bi omladina bila samo pasivni slušač hadisa oni su, kao i svake godine imali i svoju prvu aktivnost koju prikazuju djelima, a to je volontiranje za vrijeme organizacije 27. Međunarodnog kuranskog natjecanja održanog u Zagrebu od 23. -25. 9. 2021. Bili su danonoćno dostupni svim gostima i natjecateljima, kao i članovima organizacijskog odbora Natjecanja. Njihova aktivnost se sastojala  od pomoći prilikom prijevoda, organiziranja neometanog izdavanja covid testova, vođenja računa o svim mjerama, podmirenju svh vanrednih potreba natjecatelja i gosta. Da ne bi njihova aktivnost ostala samo na tome već na sljedećem druženju uz hadis petkom su došli na ideju kako bi mogli pomoći pri uređenju vakufskih prostorija u Širokoj Rijeci. Tako su u subotu, 9. 10. 2021. na podne namazu se okupili u džamiji i sa svojim imamima Mersadom ef. Kreštićem i Halidom ef. Dolićem krenuli put Široke Rijeke. Tamo ih je dočekao tamošnji imam Admir ef. Muhić, njegova supruga Nejla Muhić, muallima,  Husein Bašić, v.d. predsjednik Džematskog odbora Džemata Maljevac i nekoliko omladinaca iz džemata Maljevac. Po riječima tamošnjeg imama Admir ef. Muhića
vakufski objekt je bivša škola u Širokoj Rijeci nadomak Maljevca u kojoj je bio Dom za stare i nemoćne osobe. Kako se nalazi na području Džemata Maljevac o ovom vakufskom objektu brine se ovaj džemat. Posredstvom muallime Melise Arslani iz Zirata doniran je dio namještaja i inventara za interne potrebe.

Medžlis Islamske zajednice Zagreb i njegov predsjednik mr.sc. Nermin Botonjić i Džemat Maljevac s imamom Admirom ef. Muhićem iznalaze najbolje rješenje za rentabilnost ovog vakufskog objekta. Jedna od ideja koja će se uskoro u ovom objektu realizirati jeste i konferencija muslimanske mladeži u Hrvatskoj, a vrlo je izvjesno da postane i jedna od trajnih destinacija Ureda za da'vu i mladež te za druge potrebe Islamske zajednice u Hrvatskoj. Mjesto je pogodno za izletnike, a nalazi se u samoj prirodi okružen koloritom između Petrove Gore s jedne, toplicama u Topuskom s druge strane, rijekom Glinom i Bosnom s treće strane. Zračna linija do granice je 1 km. Uz objekt se nalazi i voćnjak. Ovo vakufsko dobro je idealno za vikend programe članova i pripadnika Islamske zajednice u Hrvatskoj te potpuni prirodni doživljaj za ekskurzije i druženje u ambijentu daleko od betona, asfalta i urbanih centara što daje odušak tijelu i duhovnom razmišljanju.

Nakon čišćenja i uređenja prostorija u kojima su svi sudjelovali (imami, muallime, vrijedni omladinci) domaćin se pobrinuo za roštilj i nastavljeno je druženje do kasno u noć. Druženje je bilo ukrašeno dobrim ozračjem, a sva sreća što je tamo slab internetski signal, pa se druženje u potpunosti usmjerilo na živu riječ, koje je ovo druženje učinilo još zabavnijim.

Omladina MIZ Zagreb na čelu sa svojim imamima se zahvalio domaćinu na lijepom dočeku i  jedva čekaju ovakvo slično druženje, te pozvali domaćina u goste na regionalno omladinsko druženje u subotu 16. 10. 2021. povodom rođenja Muhammeda, a.s. u Islamski centar Zagreb. A radi lakšeg obavljanja svih svojih aktivnosti zagrebačka muslimanska omladina se zahvaljuje i IOM-u MIZ Zagreb na potpori.

 

Mersad ef. Kreštić