Akcijom Jedan ruksak za dijete koje olovkom mijenja svijet Islamska zajednica u Hrvatskoj i Centar za kulturu dijaloga podržali obrazovanje 50 djece s odobrenom međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj

 

 

Jučerašnji dan je u prostorijama Islamskog kulturnog centra Zagreb bio ispunjen mnoštvom emocija.

 

Posjetitelji/e aktivnosti promocije ambasadora/ica obrazovanja djece s odobrenom međunarodnom zaštitom svjedočili su senzibilnosti, empatiji, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju, atmosferi povjerenja i dijaloga između lokalnog stanovništva grada Zagreba, Siska i Karlovca i naših novih susjeda koji su došli iz Sirije, Iraka, Irana, Bangladeša.

 

Akcija Jedan ruksak za dijete koje olovkom mijenja svijet okupila je ljude snažne volje i toplog srca koje obrazovanje vide snažnom karikom u jačanju statusa i dosezanja boljih životnih uvjeta naših novih susjeda u njihovim novim sredinama. Osobe su osobno darivale djecu u pokretu s jednim za školu opremljenim ruksakom i na taj ih način podržale u procesu obrazovanja u Hrvatskoj. Centar za kulturu dijaloga kreirao je susret između djece azilanata i lokalnog stanovništva kojim su osobe uključene u akciju promovirane u ambasadore/ice obrazovanja djece s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

 

Zahvalnice ambasadorima/cama obrazovanja djece u pokretu uručili su muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, g. Aziz Hasanović i izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga, gđa Nejra Kadić Meškić. G. Hasanović je prigodnim govorom podsjetio sve prisutne na važnost poticanja obrazovanja i velike zasluge koje sljeduju one koji nečemu nauče druge. Pozvao je roditelje da budu snažna podrška svojoj djeci u ispunjavanju školskih obveza. Gđa Kadić Meškić iskazala je snažnu podršku Centra za kulturu dijaloga u procesima školske integracije djece azilanata kroz projekt Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo koji Centar provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, a uz financijsku podršku Fonda za azil, migracije i integraciju i Vlade Republike Hrvatske. Novi susjedi su između ostalog usmjereni na pružanju izravne pomoći azilantima i osobama pod supsidijarnom zaštitom i senzibiliziranju lokalne zajednice kreiranjem susreta s novim susjedima.

Jedan takav susret se dogodio i jučer kada su se susjedi međusobno bolje upoznali, zbližili, postali prijateljima čime Centar jača hrvatsko interkulturno društvo oslobođeno od predrasuda i diskriminacije.

 

Djeca su se svojim novim ambasadorima/cama zahvalila darivajući im bedževe Ambasadora/ica obrazovanja novih susjeda kao stalne podsjetnike na zahvalnost na ukazanoj podršci. 

 

Prostorija ispunjena s 35 nasmijanih dječjih lica svjedočila je ushićenju povodom početka nove školske godine. Centar za kulturu dijaloga će tijekom prvog tjedna škole donirati još 15 za školu spremnih ruksaka za djecu s odobrenom međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj. Druženje ambasadora/ica obrazovanja, djece i roditelja nastavljeno je na izletu u parku uz hranu, osvježenje i dijalog.