U ponedjeljak, 24. listopada 2022. Islamski kulturni centar Sisak posjetio je predsjednik Velike narodne skupštine R Turske (TBMM),  g. prof. dr. Mustafa Şentop u sklopu državne posjete R Hrvatskoj gdje prisustvuje 1. Parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme u Zagrebu.

Predsj.turskog parlamenta imao je želju da u sklopu državne posjete Hrvatskoj, po prvi put posjeti i razgleda Islamski kulturni centar „Recep Tayyib Erdogan“ a u njegovoj pratnji bio je veleposlanik R Turske u Hrvatskoj, Nj.E.Yavuz Selim Kiran kao i brojno izaslanstvo iz R. Turske.

Predsjednika turskog parlamenta na platou Islamskog kulturnog centra Sisak dočekali su predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj dr.Aziz-ef. Hasanović, zamjenik muftije Mevludi-ef. Arslani, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, predsjednik Sabora IZ-e u Hrvatskoj Mirza Šabić, glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić, predsjednik IOM-a Sisak Edin Safić, mnogobrojne sisačke džematlije, a posebne simpatije i pažnju dragog gosta izazvala su dječica iz Siska koja su sa turskim zastavicama u rukama izrazili dobrodošlicu i gostoprimstvo na čelu sa svojim muallimama.

G. Mustafa Şentop u društvu muftije Hasanovića, gl.imama Crnkića razgledao je unutrašnjost džamije gdje je obavio namaz te izrazio posebno zadovoljstvo viđenom stilskom arhitekturom i povezanošću arhitekture sa arhitektonskim dijelom grada Siska izrazivši želju i nadu da će džamija i Islamski kulturni centar svjedočiti i potvrđivati prijateljstvo sa građanima kroz različite sadržaje i programe.

Obilazeći društvene prostorije Islamskog kulturnog centra, g. Mustafa Şentop se posebno zadržao u prostoriji novouređene divanhane koja mu je predstavljena kao doprinos Vijeća žena MIZ Sisak „Nahla“ koje su iskrenim nijjetom i željom da dadnu svoj obol u izgradnji i uređenju džamije, uložile trud, umijeće u osmišljavanje prve halal kuharice kako bi je založile/uvakufile u džamiju te je novouređena divanhana plod tog truda.

S tim u vezi, kao poklon MIZ Sisak predsjedniku turskog parlamenta je uručena knjiga „Iz Nahline halal kuhinje“ .

U svečanom prijamnom uredu IKC-a Sisak održan je kratki susret i razgovor sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček koja je došla dočekati, izraziti gostoprimstvo ali i zahvaliti se R Turskoj za sve ono što je ova država učinila za Grad Sisak u periodu nakon potresa te se na taj način pokazala kao dokazani prijatelj Hrvatskoj, a posebno Gradu Sisku.

Glavni imam Alem-ef.Crnkić ispred MIZ Sisak i IKC-a zahvalio se na ukazanoj velikoj časti predsjednika turskog parlamenta posjetom i interesom za džamiju te je naglasio kako je džamija i IKC Sisak prijateljska destinacija dragih sugrađana koji svakodnevno posjećuju IKC, a što potvrđuje važnost i vrijednost ovakvog objekta u pluralističkoj društvenoj zajednici.

Muftija Hasanović zahvalio se ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj i svih muslimana na iznimno odgovornoj i važnoj ulozi koju R Turska ima u globalnim procesima očuvanja mira i stabilnosti u svijetu.

Predsjednik turskog parlamenta je u sklopu posjete IKC-u Sisak u prostoru restorana održao prigodno predavanje prisutnim studentima Odsjeka za turkologiju zagrebačkog Univerziteta i turskim studentima koji studiraju u Hrvatskoj.

Nakon obilaska Islamskog centra Sisak predsjednik TBMM  je u Islamskom centru Zagreb u 19 sati otvorio je izložbu Hilye-i Şerif, održanu pod pokroviteljstvom Veleposlanstva R. Turske u Hrvatskoj, uz suradnju Uprave za vjerske poslove i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Prigodom otvorenja obratili su se se muftija akademik Aziz ef. Hasanović i predsjednik TBMM-a prof. dr. Mustafa Sentop. Istaknuli su značaj ovakvih događaja i prigoda za zajedničko druženje. Prof. dr. Mustafa Sentop je izrazio snažnu podršku radu Islamske zajednice u Hrvatskoj te zadovoljstvo postignutim rezultatima. Predstavio je ukratko značaj izložbe koja sadrži dijelove koji opisuju Muhameda a.s., a izložba će biti dostupna zainteresiranim posjetiteljima u Kongresnoj dvorani "h. Salim Šabić" narednih sedam dana. Svečanom otvorenju, pored visoke delegacije iz Republike Turske, prisustvovali su i glavni imami:  kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili iz Zagreba, Esad ef. Jukan iz Pule, mr. sc. Senad ef. Hevešević iz Osijeka, Hazim ef. Bećirović iz Labina, Almir ef. Šabić iz Karlovca, Idriz ef. Hasanović iz Varaždina, Ismet ef. Ibiši iz Poreča i Elvedin ef. Posavljak iz Umaga. Domaćini uz muftiju akademika Aziz ef. Hasanovića su bili džematlije i članovi IOM-a Zagreb predvođeni predsjednikom mr. sc. Nerminom Botonjićem, zamjenikom muftije Mevludi ef. Arslanijem i predsjednikom Sabora dr. Mirzom Šabićem. 

U okviru programa upriličen je kratak program koji su izveli imami Islamske zajednice u Hrvatskoj: mr. sc. Omer ef. Omanović, Dženan ef. Čaušević, Amar Đikić i Idriz ef. Hasanović te polaznica mektebske pouke Farija Gaši. 

Izložbu su priredili Institut Yunus Emre i Uprava za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske.