U okviru Tribine četvrtkom “dr. Sulejman Mašović” u Kongresnoj dvorani” h. Salim Šabić” Islamskog centra Zagreb večeras je predstavljena prva slikovnica za predškolce islamske tematike nastala u Hrvatskoj autirice Danijele Mandžić. Na samom početku, uime izdavača, direktorica Centra za kulturu dijaloga, Nejra Kadić Meškić poselamila je prisutne te je prbližila prisutnima kako je nastala slikovnica. Zahvalila je svima koji su doprinijeli nastajanju ilsutracija koje prate priču u slikovnici. Potom se prisutnima obratila Danijela Mandžić autorica slikovnice. Uputila je zahvalu na podršci u nastanku slikovnice kao i na mogućnosti da se zamisao pretoči u konkretno djelo. Izrazila je nadu da će slikovnica biti od koristi i pomoći djeci u usvajanju znanja o islamu i džamiji. Potom su dijelove iz slikovnice pročitale autorica, Zejneb Hasanović i Ajla Mandžić.

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović je istaknuo značaj slikovnice jer se ona obraća djeci s ciljem da pomogne u njihovom odgoju, a lijep odgoj je nešto najbolje što se djeci može ostaviti. Slikovnica je uspjela sažeti i na djeci blizak i prihvatljiv način dočarati kako se treba pripremiti za odlazak u džamiju, ali i kako se ponašati. Razumjeti i prodrijeti u način razmišljanja djece je iznimno teško, mnogi u tome ne uspiju, a autorica je u ovoj slikovnici u tome uspjela - istaknuo je muftija, te joj je na tome čestitao.  Istaknuo je da Islamska zajednica daje potporu ovakvim projektima kako bi odgajatelji i vjeroučitelji imali što kvalitetnija pomagala u odgojno-obrazovnom procesu. Izrazio je nadu da će ovakvih sadržaja biti više u budućnosti te da će pomoći u misiji širenja dobra.

 

Nakon predstavljanja u OKM-u Islamskog centra Zagreb otvorena je nova igraonica za djecu te je upriličena i prva radionica koje će se redovno održavati.

 

Danijela Mandžić rođena je u Zagrebu gdje je završila predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Odgojiteljica je djece predškolske dobi već dugi niz godina, a trenutno radi u zagrebačkom vrtiću “Vjeverica” kao voditeljica i odgojiteljica. Završila je brojne dodatne obrazovne programe kako bi mogla odgovoriti potrebama djece s posebnim potrebama, Montesori program te mnoge druge. Dugogodišnje iskustvo rada s najmlađima potaknulo ju je na izradu slikovnice koja će im približiti osnovna znanja o pripremama za odlazak u džamiju te kako se u njoj ponašati.