Velikim mevludom koji su izveli hafizi sudionici prvog natjecanja u učenju Kur’ana u Islamskom centru Rijeka okončan je program obilježavanja 10. obljetnice njegovog svečanog otvorenja. Natjecanje u učenju Kur’ana za hafize starije od 35 godina omogućilo je džematlijkama i džematlijama iz Rijeke i drugih gradova da poslušaju neke od najboljih učača Kur’ana i da napune svoja srca kur’anskim porukama. 

Prisutnima se obratio tajnik natjecanja Khaled Yassin, a potom muftija akademik Aziz ef. Hasanović.

U svom obraćanju muftija akademik Aziz ef. Hasanović čestitao je svim sudionicima, a posebno pobjednicima i osvajačima prva tri mjesta na ovogodišnjem natjecanju. Posebno je poselamio g. Nasira Sulejtja, veleposlanike iz Države Katar i Egipta, te vjerskog atašea u veleposlanstvu Republike Turske te izaslanicu iz Kraljevine Maroko. Izrazio je zadovoljstvo zbog ustanovljenja ove vrste natjecanja za sve hafize starije od 35 godina koje je jedinstveno u svijetu te je najavio da će se ovo natjecanje nastaviti održavati na svaku obljetnicu svečanog otvorenja IC Rijeka. Zahvalio se Ministarstvu vakufa Države Katar šejha Ganim bin Shahin El Ganima na podršci i šejhu Nasiru Sulejtiju koji je zadnjih 16 godina na svakom događaju koji organizira Islamska zajednica u Hrvatskoj i glavna poveznica s Državom Katar. Zahvalio se Khaledu Yassinu za trud u realizaciji natjecanja. Naglasio je doprinos Medžlisa Rijeka, glavnog imama i Muallimskog vijeća te predsjednika IOM-a s članovima koji hizmete islamu i muslimanima. Zahvalio se posebno kr.hfz. Aziz ef. Aliliju i kr.hfz. Osmanu Šahinu te kr.hfz. Kharouf iz Sirije koji su veliki dio tereta ponijeli ocjenjivanjem 26 hafiza koji su sudjelovali. Naglasio je da ondje gdje se ne uči Kur’an na tim mjestima djeluje šejtan. Hafizi su ogromna snaga i najveći poticaj za postizanje željenog cilja. 

Nakon obraćanja muftije prisutnima se obratio predsjednik Komisije kurra hafiz Aziz ef. Alili. Kazao je da je natjecanje najljepši poklon za desetu obljetnicu otvorenja i da danas nismo svjesni koliko je natjecanje bitno. Izrazio je zadovoljstvo da se nisu zaboravili hafizi koji nisu u mogućnosti natjecati se u drugim mjestima te da je hifz jedino znanje koje se ne smije zaboraviti ni zapostaviti. Izrazio je radost zbog usvajanja posebne nagrade na Mešihatu za doprinos čuvanju i očuvanju Kur’ana. Za ovu godinu dodjeljuju se dva priznanja i to za rahmetli hafiza Fadila Fazlića i hafiza Bajrama Ajetija koji su bili dugogodišnji članovi Komisije za natjecanje u Zagrebu.

 

Komisija predvođena glavnim imamom MIZ Zagreb kurra hafizom mr. sc. Aziz ef. Alilijem, u sastavu kurra hafiz Osman Šahin iz Turske i kurra hafiz Mhd Fahed Kharouf iz Sirije je imala vrlo zahtjevan zadatak ocjenjivanja sudionika te je po završetku natjecanja objavila rezultate nakon čega je uslijedila dodjela nagrada pobjednicima. Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je hafiz Abdullah Abdulrahman Shawala iz Kraljevine Saudijske Arabije. Drugo mjesto osvojio je hafiz Rachid Boustta iz Kraljevine Maroko. Treće mjesto osvojio je hafiz Hasan Bayedmir iz Republike Turske.