Islamski vjeronauk i mekteb predstavljaju glavne poluge vjersko-prosvjetnog i misijskog rada Islamske zajednice kroz koje se odgajaju i njeguju novi naraštaji u duhu vrijednosti s kojima će kvalitetnije koračati kroz životne izazove ali i biti odani džematu davajući svoj doprinos Zajednici kojoj pripadaju.

S tim u vezi, Mešihat IZ-e u Hrvatskoj trudi se ovim najvažnijim segmentima vjersko-prosvjetnog rada i djelovanja dati potrebnu pozornost i vrijednost kroz različite oblika rada i djelovanja.

Na razini Mešihata IZ-e u Hrvatskoj održavaju se vjeronaučna natjecanja koja su u katalogu državnih natjecanja kao i mektepska večer Kur'ana.

Vjersko-prosvjetnu službu zadužena za nadzor i koordiniranje vjeroučitelja i muallima vodi m.Emina Mešić koja prati i analizira kvalitet vjeronuačnog i mektepskog procesa.

S tim u vezi, posjećuje džemate i Medžlise na terenu kako bi izravno obišla mektebe, susrela se sa polaznicima mektepske nastave i muallimima te razgovarajući stekla dojam o postojećoj razini mektepske nastave ali i dala smjernice za unaprijeđenje kvalitete cjelokupnog vjeronaučnog i mektepskog procesa.

U subotu, 28.01.2023. m.Emina Mešić bila je u radnoj posjetili MIZ Sisak gdje je u Islamskom kulturnom centru obišla i posjetila sve mektepske grupe te prisustvovala satu održavanja mektepske nastave.

Glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić kao domaćin prezentirao je temeljne informacije o vjeronaučnom i mektepskom procesu predstavljajući perspektivu i izazove u radu te proveo m.Eminu Mešić kroz učionice i mektepske grupe u kojima se odvijala nastava.

Nakon mektepske nastave, m.Emina Mešić je održala radni sastanak sa muallimskim kolektivom MIZ Sisak na kojem su muallime imale priliku predstaviti još jednom svoje mektepske grupe, kao i ciljeve koje žele postići kroz svaku mektepsku grupu u kontekstu ishoda koje žele postići nastavno na sadržaj kojeg poučavaju mektepske polaznike.

M. Emina Mešić je dala u usmenom obliku određene smjernice i prijedloge u cilju podizanja razine kvalitete ali i pohvalila dosadašnji trud, elan i entuzijazam koji muallimski kolektiv pokazuje kroz prethodni rad.

M. Emina Mešić je prenijela da je u razgovoru sa muftijom predloženo da jedna manifestacija Mešihata na godišnjoj razini pripadne MIZ Sisak kao domaćinu i suorganizatoru te je predloženo da to bude mektepska večer Kur'ana koja se tradicionalno održava 20. večer mubarek Ramazana.

Glavni imam MIZ Sisak u ime MV kolektiva izrazio je zadovoljstvo sa prilikom da u Isl.centru budu domaćini manifestacije takvog karaktera jer će to dati dodatan poticaj u promoviranju i razvoju kvalitete mektepske nastave.

Također se planira organizirati u narednom periodu godišnji susret i druženje žena aktivistkinja iz svih Medžlisa na razini Mešihata IZ-e u Hrvatskoj u Sisku, u Islamskom centru u sklopu programa ženskog aktivizma na razini Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Alem ef. Crnkić