Dvodnevni Kongres vjerskih vođa svjetskih i tradicionalnih zajednica koji se po sedmi put održava u Nursultanu u Kazahstanu, završava se danas. Nakon brojnih zanimljivih obraćanja i promišljanja o trenutnoj situaciji u svijetu usvojena je Deklaracija koja sadrži ukupno 35 točaka. Principi sadržani u Deklaraciji moći će koristiti sve zainteresirane strane, a odnose se na ulogu vjerskih zajednica i njihovih vođa na poljima jačanja dijaloga, traženja mirnih rješenja, tolerancije, zahtjev za hitnim prekidom krvoprolića u svim dijelovima svijeta, odbacivanje bilo kojeg oblika ekstremizma i isključivosti te obvezu svih na rad na polju stvaranja uvjeta za trajni mir u svijetu. Povelja o ljudskom bratstvu te Deklaracija iz Mekke navedene su kao temelji za jačanje međusobnog razumijevanja i uklanjanja nesporazuma. Na kraju deklaracije upućena je zahvala Republici Kazahstan i predsjedniku g. Kasimu Tokajevu za ustrajnost i organizaciju još jednog značajnog kongresa. Potom se prisutnima obratio papa Franjo podcrtavši značaj uloge i odgovornosti vjerskih zajednica u svim procesima koji se odvijaju i radu za mir. Prisutnima se obratio i šejhu-l-Azhar dr. Ahmed El-Tayeb, mitropolit Antony Volokolamskii, te predsjednik Kazahstana g. Kasim Tokajev. Šejhu-l-Azhar dr. Ahmed El-Tayeb je istaknuo da je Deklaracija dotakla brojne globalne probleme, ali i da je vrlo bitno da svi budemo ujedinjeni u svojim zahtjevima za borbu protiv svakog oblika nasilja i konflikta. Posebno je istaknuo značaj Povelje o ljudskom bratstvu budući da se radi o prvom dokumentu ovakvog tipa i značaja koji približava sve ljude. Prisutnima se obratio i ministar islamskih pitanja, da’ve i upute Kraljevine Saudijske Arabije šejh dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Al-Sheikh te predstavnik židovske zajednice glavni rabin Izraela Aškenazi g. David Lau.

Predsjednik Kazahstana g. Kasim Žomart Tokajev je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su došli i sudjelovanjem uveličali ovaj važan skup. Izrazio je nadu da je Kongres dao doprinos dijalogu i jačanju međusobnog povjerenja. Zahvalio se papi Franji na povijesnoj posjeti Republici Kazahstan. Ukazao je na značaj, pogotovo danas, uključenja vjerskih zajednica u dijalog s ciljem pronalaska dugoročnih rješenja u svijetu za trajni mir. Iskazao je trajnu podršku Republike Kazahstan Kongresu i idejama za jačanje dijaloga i mira.

Na kraju, svima se zahvalio generalni tajnik Kongresa Maulen Ashimbayev.0

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović sudjelovao je na svečanosti zatvaranja Kongresa. Ovom prigodom susreo se s šejhu-l-Azharom dr. Ahmed El-Tayebom i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.