Abu Abdallah Muhammad Ibn Muhammad Ibn Abdallah Ibn Idris al-Qurtubi al-Hasani, rođen je u Ceuti, u Španjolskoj, 1099. godine naše ere. Školovao se u Kordovi. Kasnije je putovao nadaleko u vezi sa svojim studijama, a zatim je procvjetao na normanskom dvoru u Palermu. Datum njegove smrti je kontroverzan, odnosno 1166. ili 1180. godine

Biografske bilješke o njemu mogu se naći prilično rijetko, a prema F. Pons Boiguesu temeljni razlog leži u činjenici da su arapski biografi smatrali al-Idrisija odmetnikom, budući da je bio povezan s dvorom kršćanskog kralja i napisano u slavu njega, u njegovom djelu. Nisu zabilježene okolnosti koje su ga navele da se naseli na Siciliji na dvoru Rogera II.

Njegov glavni doprinos leži u ljekovitim biljkama kako je predstavljeno u nekoliko njegovih knjiga, posebno Kitab al-Jami-li-Sifat Ashtat al-Nabatat . Proučio je i pregledao svu literaturu na temu ljekovitog bilja i stvorio mišljenje da je ovoj grani znanja od ranog grčkog djela dodano vrlo malo izvornog materijala. On je, dakle, prikupio biljke i podatke koji nisu ranije bili prijavljeni i to dodao predmetu botanike, s posebnim osvrtom na ljekovito bilje. Tako je liječnicima postao dostupan velik broj novih pogona lijekova zajedno s njihovom evaluacijom. On je dao nazive droga na šest jezika: sirijskom, grčkom, perzijskom, hindskom, latinskom i berberskom.

al idrisi

Osim navedenog, dao je originalne doprinose geografiji, posebno u vezi s ekonomijom, fizičkim čimbenicima i kulturnim aspektima. Napravio je srebrnu ploču za kralja Rogera II i opisao svijet u Al-Kitab al-Rujariju (Rogerovoj knjizi), također pod naslovom Nuzhat al-Mushtaq fi Ikhtiraq al-Afaq (Užitak onoga koji želi putovati kroz podneblje). Ovo je praktički zemljopisna enciklopedija tog vremena, koja sadrži informacije ne samo o Aziji i Africi, već i o zapadnim zemljama.

Al-Idrisi je kasnije sastavio još jednu geografsku enciklopediju, veću od prethodne pod nazivom Rawd-Unnas wa-Nuzhat al-Nafs (Ljudsko zadovoljstvo i užitak duša), također poznatu kao Kitab al-Mamalik wa al-Masalik .

Osim o botanici i geografiji, Idrisi je pisao i o fauni, zoologiji i terapijskim aspektima. Njegovo je djelo ubrzo prevedeno na latinski, a posebno su njegove knjige o geografiji ostale popularne i na Istoku i na Zapadu nekoliko stoljeća.