OBJAVLJENO U SVIBNJU, LIPNJU I SRPNJU 2011.
Mirza ef. Mešić: Nitko nema pravo Breivika zvati
"kršćanskim teroristom"

Intervju mr. sc. Mirze ef. Mešića Slobodnoj Dalmaciji
Pokolj u Norveškoj u prvi je trenutak izazvao medijske sumnje u islamski terorizam, da bi se ubrzo utvrdilo da je riječ “tek o običnom Norvežaninu”. Strašan zločin koji je zaprepastio svijet ponovno je pokrenuo rasprave o odnosu islama i zapadne kršćanske civilizacije te o (ne)održivosti multikulturalnosti u Europi. − Vezati pojam terorizma uz bilo koju religiju netočno je i kontraproduktivno. 
Muslimani se zgražaju nad sintagmom “islamski terorizam”, “muslimanski terorizam” ili “islamski radikalizam”. To što je, kako rekoste, riječ o tipičnom Norvežaninu meni ne daje za pravo da ga nazovem “kršćanskim teroristom”, jer, iako se on osobno poziva na svoju vjeru, njegovo zlodjelo nema nikakve veze s kršćanstvom, kao što ni ubijanje nevine djece po afganistanskim i iračkim ulicama i igralištima ili postavljanje bombi po londonskome metrou ili madridskoj željeznici nema nikakve veze s islamom, bez obzira na to koliko se takvi pozivali na islam – kaže mladi zagrebački imam Mirza ef. Mešić, autor nedavno objavljene knjige ”Islam iznutra”
o p š i r n i j e->>>
TERORISTI NEMAJU VJERE
"Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako netko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako netko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao.  Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili." Kur'an - El-Maide, 32.
Ove rječi je Uzvišeni Bog objavio i Musau a.s. (Mojsiju) i Muhammedu a.s. Zato je jedna od osnovnih zabrana kako u Kur'anu tako i u Bibliji: "Ne ubij". I eto Anders Behring Breivik "braneći Europu od muslimana, a u ime kršćanstva" pobio je 93 mlada europljanina koji su, vjerovatno, svi ili većinom kršćani i "koji nikoga nisu ubili i nisu nered po zemlji činili".

Tako i "borci za islam i muslimane" ubijaju, uglavnom, muslimane i to one "koji nikoga nisu ubili i koji nisu po zemlji nered činili". I jedni i drugi "sve granice zla prekoračuju i to nakon što su im poslanici jasne dokaze donijeli". Monstruma Breivika neki već nazivaju "kršćanskim teroristom" kao što i ove druge već nazivaju "islamskim teroristima", mada niti Brejvikovo kršćanstvo ima veze s Biblijom kao što ni Islam "islamskih terorista" nema veze s Kur'anom. Zato duboko suosjećamo sa građanima Osla i molimo Svemogućeg Boga da ih sačuva od ovakvih "zaštitnika kršćanstva" kao i da nas muslimane sačuva od naših "zaštitnika" i da svi izvučedmo pouku iz ovog i svih sličnih događaja. Štovani posjetitelji, stavljamo Vam na uvid izbor reakcija iz tiskanih medija na ovaj užasni događaj.
Dnevni avaz Jutarnji list Nacional Index.hr Sarajevo-x
Vedrana Rudan @-novine Scribd Salon.com Al-jazeera.net
''Biljani - simbol stradanja,
ali i ponosa''


Veliko stradanje bošnjaka u posljednjem ratu započelo je ovdje u dolini Sane. Ovdje su naše “komšije”, odmah na početku, pokazali u kakvom smo to “bratstvu i jedinstvu” živjeli, i to oni koji su uzimani kao primjer “drugova i komunista”, opjevani proleteri s Grmeča čije su “hrabrosti i revolucionarnog zanosa” bile pune naše čitanke. Simbol toga stradanja uz Kozarac su i Biljni, mjesto gdje je izvršena prva velika egzekucija u kojoj je najmlađa žrtva imala samo tri mjeseca a najstarija 83 godine.
opširnije->>>

OBILJEŽAVANJE 16. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI
Tisuće ljudi okupilo se i ovog 11. srpnja u Srebrenici kako bi još jednom odali počast žrtavama genocida što su ga prije šesnaest godina nad Bošnjacima iz toga kraja počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je uz predsjednika Europskog parlamenta Jiržija Buzeka, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka te američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona govorio na komemoraciji koja je održana u Potočarima, nekadašnjoj bazi nizozemskih plavih kaciga iz sastava UNPROFOR-a.
Imena posljednjeg pokopa Reis Mustafa ef. Cerića Daleko je Tuzla Dnevni avaz
I u Srbiji o Srebrenici bez ALI Predsjednik Josipović Ibro Zahirović IslamBosna
Marš mira u Potočarima dr. Aziz Hasanović Burhan Šaban "Srebrenička" Ilahija
Potočari iz minuta u minut Da se ne zaboravi B. Š.-Srebrenička tur. ver. Dova
Dolazak u Dubrave 95. Slike Srebrenice B. Š. Srebrenička eng. ver. Malo radosti
DŽENAZA HRVATSKOM ŠEHIDU OHRANU MERIĆU, VUKOVARSKOM BRANITELJU
U petak, 1. srpnja, na zagrebačkom groblju Miroševac ukopani su, uza sve vojne počasti, ovozemaljski ostaci šehida Ohrana Merića. Evo, bit će tomu gotovo 20 godina kako se Ohranova majka Makbula, kako se njegova supruga Bosiljka, kako su se njegovi sinovi Edin i Ado, kako se njegova sestra Zehra, kako se njegov brat Sakib, kako su se mnogi prijatelji i suborci nadali da će jednom Ohran doći... opširnije->>>
HATME 2011./1432.
Zagrebačka džamija uzela je u nedjelju 12. lipnja 2011. godine abdest, namirisala se lijepim lipovim mirisima, otvorila svoja vrata svim hatmašima, jer završena je još jedna godina u kojoj su naša djeca naučila to što su trebali naučiti, pokazali što znaju na organiziranim natjecanjima i, eto, došao je dan kad se zbrajaju rezultati, kad oni najbolji bivaju nagrađeni, a oni koji nisu najbolji pričekat će iduću godinu u kojoj će nastojati dostići one najbolje. O P Š I R N I J E->>>

OTVORENA DŽAMIJA U PREKOSANJU

U Prekosanju, kraj Bos. Novog 2.7.2011. svečano je otvorena obnovljena džamija. Džamiju su srušili, kao i mnoge druge u BiH, velikosrpski agresori 1992.
O P Š I R N I J E->>>

PREDRAMAZANSKO ODBROJAVANJE
U islamu je sve logično i sve ima i svoj racionalni razlog. U ramazanu se dogodio vrhunac povijesti i metapovijesti, "nebo se spojilo sa zemljom". Bog Uzvišeni je objavio svoju konačnu volju "svojim namjesnicima".
U našim ljudskim životima ramazan je kruna godine. Na sve one koji s Njim žele biti u vječnoj harmoniji Uzvišeni u ramazanu spušta svoj posebni, "ramazanski" mir. Kao i za sve veliko treba se temeljito pripremiti. Ove pripreme, obično, vršimo u redžepu i š'abanu a specijalnu ulogu u tim pripremama imaju mubarek noći. Donosimo vam, kako se u našem džematu pripremamo za "velikog gosta"
PREDRAMAZANSKE AKTIVNOSTI VIJEĆA ŽENA PREDAVANJE MUBAREK NOĆI
SUOSJEĆAJMO SA SREBRENICOM


O P Š I R N I J E->>>
BIO SAM U ZEMLJI ČEČENA
Odavno me tjerala želja da se jednoga dana uputimo automobilom u ruske oblasti koje su nam potpuno nepoznate. Ovo je bila posebna prilika da upoznam predjele iz kojih su najvjerojatnije došli naši pređi u velikoj seobi naroda.
Muslimani Rusije spadaju u onu snagu koja je vrlo značajna za dalju budućnost zemlje. Nema sumnje da je Čečenija jedna od onih republika u ruskoj Federaciji koja mnogo znači. Zbog toga je nakon drugog čečensko-ruskog rata predsjednik Ruske Federacije, Putin, na opće iznenađenje za predsjednika Čečenije imenovao dotadašnjeg muftiju Ahmeda Kadirova. - opširnijr->>>
POLITIČKI UTJECAJI NA STUPANJ RELIGIOZNOSTI
Na tribini „BOŠNJAČKI STANAK“ u ponedjeljak 30. svibnja 2011. imali smo izuzetno zadovoljstvo poslušati izlaganje Nedžad ef. Nuhića pod naslovom POLITIČKI UTJECAJI NA STUPANJ RELIGIOZNOSTI U VELIKOJ KLADUŠI U RAZDOBLJU 1985 - 2005. Nedžad Nuhić je dugi niz godina imam u Velikoj Kladuši. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Proveo je veoma opsežno istraživanje unutar Islamske zajednice u Velikoj Kladuši s ciljem ustanoviti političke utjecaje na religioznost građana Velike Kladuše. VIDEOZAPIS->>>
ISPRAĆAJ KONVOJA ZA SREBRENICU


Gosp. Milan Bandić

27.05.2011. ispratili smo V. konvoj mladih Bošnjaka Hrvatske i njihovih prijatelja pod nazivom „DA SE NIKAD NE ZABORAVI“. Kao i do sada Konvoj su otganizirali Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s drugim Vijećima  u Hrvatskoj. Organizator Konvoja okupljanjem mladih iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine i njihovom zajedničkom posjetom Memorijalnom centru u Potočarima želi odati dužnu počast nevino stradalim Bošnjacima u srpnju 1995. godine. U Kongresnoj dvorani Konvoj su ispratili predstavnici Islamske zajednice, bošnjačkih asocijacija u R. Hrvatskoj, Veleposlanstva BiH i predstavnici Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom g. Milanom Bandićem.
Gosp. Adnan Demirović

DA SE NIKAD NE ZABORAVI
Ateisti bi rekli "Kakva koincidencija!?" a mi koji čvrsto vjerujemo da svijet opstoji po principu "Hajrihi ve šerrihi minellahi teala - Sve se događa po Božjem određenju", samo još jednom možemo uzviknuti: "Allahu Svemoćni i Sveznajući, Ti, zaista sve određuješ i svime upravljaš". Naime, bošnjaci Hrvatske u želji da se našem narodu više nikad ne dogodi genocid, svake godine organiziraju "Konvoj mladih bošnjaka R. Hrvatske i njihovih prijatelja - Da se nikad ne zaboravi Srebrenica". I ove godine 27. i 28. 5. po peti put pohode Srebrenicu. Tih dana organiziramo i druge manifestacije, tako je na "Tribini četvrtkom" 26.05. promovirana knjiga Saliha Smajlovića "Kad bi kosti mogle govoriti". Tako je, kao bomba, odjeknula vijest da je toga dana uhapšen Mladić. VIDEO-ZAPIS->>>
DVANAEST VELIČANSTVENIH

FOTO-PREZENTACIJA
VIDEOZAPIS
Osam djevojaka i četiri mladića: Diana Alzin, Lina Alzin, Neira Đogić, Shadia El Sinnari, Hanka Hozanović, Elizabeta Sulejmani, Hata Tahirović, Jasmin Guzina, Alen Jakupović, Arsen Klari i Emir Zemuni! Prepuna dvorana burnim je pljeskom pozdravila naše prve gimnazijske maturante, razred. prof. Samira Hasanagića, kao i sve ostale profesore Islamske gimnazije! O P Š I R N I J E->>>
Al-Qa'ida - NAŠ VELIKI SERIJAL
Početkom ove godine, arapski neovisni dnevnik Šerkul-Evsat objavio je, sjećanja osnivača islamske džihadske organizacije El-džihad, dr. Fadla, pod naslovom Budućnost sukoba u Afganistanu. Ova Fadlova sjećanja smatraju se uspješnim i realnim prikazom svega što se događa u Afganistanu.
MLADI NOGOMETAŠI IZ DUBAIJA
POSJETILI ZAGREBAČKU DŽAMIJU


O P Š I R N I J E->>>
FUAD EF. KARAGA DOBITNIK NAGRADE GRADA SISKA


O P Š I R N I J E->>>

OBRAĆANJE GLAVNOG IMAMA ZAGREBAČKOG PRED HATMA DOVU UTEMELJITELJIMA SDA
I ove godine pred dušu utemeljitelja SDA kao i svim osobama koje su omogućile punu afirmaciju, obranu i opstojnost Bosne i Hercegovine, koji su preselili na Ahiret, proučili smo hatmu.
OPŠIRNIJE->>>
VIDEOZAPIS HATMA-DOVE->>>
DŽAMIJSKI SVIBANJSKI PUPOLJCI

Finale vjeronaučne godine->>>
PROMOCIJA MONOGRAFIJE LEGENDARNE 17. VITEŠKE KRAJIŠKE
BRDSKE BRIGADE ARMIJE R. BOSNE I HERCEGOVINE
Bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati promociji knjige 17. VITEŠKA KRAJIŠKA BRDSKA BRIGADA ARMIJE R. B i H, održanoj, u organizaciji Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske i Islamskog centra Zagreb,  u zagrebačkom Islamskom centru u četvrtak, 19. svibnja 2011., na redovnoj tribini „Dr. Sulejman Mašović“.
Tu knjigu-epopeju o herojskoj bošnjačkoj brigadi, koja je ratovala diljem BiH,  napisali su general Fikret Ćuskić, zapovjednik brigade, i magistar Amir Kliko, momak koji se još kao maloljetnik priključio brigadi. Poslije je taj maloljetnik završio visoke škole i magistrirao. Danas radi kao historičar u sarajevskom Institutu za historiju.
OPŠIRNIJE->>>
SVEČANO OTVORENJE MESDŽID U ZADRU
U subotu 14. 05. 2011./11. 06. 1432. h.g. muslimani jednog od najljepših naših gradova, Zadra su po prvi put u svojoj povijesti dobili skroman ali lijep prostor za prakticiranje i učenje o svojoj vjeri islamu časnom. Bila je to vrlo lijepa svečanost. Uz veliki broj džamatlija svečanosti su nazočili ugledni gosti i uzvanici iz Islamske zajednice, Katoličke crkve, općine Zadar i Zadarske županije, kao i mnogi gosti iz drugih krajeva Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.U ovoj svečanoj prigodi, da napomenemo, okolica Zadra nije bez islamske tradicije. Spomenut ćemo Islam Grčki i Islam Latinski, ali u doba Osmanlija i u mnogim drugim mjestima u okolici Zadra su živjeli muslimani na što asociraju i mnoga prezimena.
ZAVRŠEN XVI. ZNAN. SKUP EUROPSKI IDENTITET BOŠNJAKA
U organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i Naučno istraživačkog instituta „Ibn Sina“ Sarajevo, održan je u Islamskom centru XVI. znanstveni skup s temom EUROPSKI IDENTITET BOŠNJAKA. 15 minutne skraćene verziji vam donosimo, integralno, u video formi. Cjeloviti referati će biti tiskani u zborniku radova u BOSANSKOJ PISMOHRANI. O P Š I R N I J E->>
Uvodna izlaganja i član predsjedništva
BiH gosp. Bakir Izetbegović
Predsjednik R. Hrvatske gosp. Ivo Josipović
Muf. Ševko ef. Omerbašić Mr. sc. Mirza Mešić UMJESTO ZAKLJUČKA
POTPISAN UGOVOR
O IZRADI PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA ISLAMSKI CENTAR U SISKU

OPŠIRNIJE->>>
PLAČI VOLJENA ZEMLJO
Na tribini 05.05.2011. imali smo izuzetnu čast i zadovoljstvo promovirati knjigu PLAČI VOLJENA ZEMLJO, Petra Jozelića. Petar Jozelić je rodom iz Vareša, najbolji izdanak onih bosanskih katolika koji još od srednjovjekovne Bosne s velikim ponosom prenose i pronose njenu tradiciju. Bosna je njegova velika ljubav i nizašta se s tolikim žarom i odlučnošću ne bori kao za svoju Bosnu.