OBJAVLJENO U KOLOVOZU/RAMAZANU
RAMAZAN U KINI

Narodna Republika Kina jedna je od zemalja koja u svom popisu pučanstva nema rubrike vjeroispovijedi, ali se pretpostavlja da u ovom najmnogoljudnijoj zemlji živi oko 20 milijuna muslimana i to u nekoliko pokrajina, a najviše ih je na jugozapadu zemlje gdje živi narod Uviguri koji su 100% muslimani. Prije 15 godina u Kini je bilo 18 milijuna, a sada ih je prema službenim procjenama 20. Nisu li kineske vlasti pomalo škrte u procjeni pripadnika islama.
U Kini ramazan uvijek traje 30 dana, nikada 29, i to je tako vjekovima. Kineske muslimane je nemoguće uvjeriti da ima ramazanâ koji traju 29 dana.
Ni jedan medij u Kini ne naviješta dolazak ramazana, ali svi muslimani znadu točno kada nastupa mjesec batštaj kako se ramazan naziva na kineskom.
U glavnom kineskom gradu živi prema službenim procjenama 300.000 muslimana i ima 60 džamija i 988 restorana čiji su vlasnici muslimani.
opširnije->>>

ČETIRI MILIJUNA VJERNIKA NAZOČILO HATMA-DOVI RAMAZANSKE MUKABELE U MEKKI I MEDINI

RAMAZAN U INDONEZIJI

Indonezija je najmnoljudnija muslimanska zemlja u svijetu s više od 230 milijuna stanovnika, od čega je 210 milijuna muslimana i 10 milijuna pripadniku drugih religija.
Islam je u Indoneziju došao zahvaljujući arapskim i iranskim trgovcima.
Najsvečanije ramazanske noći i dani su u glavnog gradu Džakarti. Ramazan je, međutim, prisutan na svakom kraju. I oni koji tijekom godine ne obavljaju redovno namaze, tijekom ramazana to čine redovito. Tako je, na primjer, prostor oko luka rezerviran pomorcima za džumu-namaz. Indonežani se svakoga dana iftare jelom koga zovu Ebhem. Slatkog je okusa i sliči našim kolačima od brašna. Kada se približi vrijeme iftara svi članovi obitelji nose hranu do mesdžida i tamo se mrse i iftare.
opširnije->>>


ZENIČKI MUFTIJA GOST NA IFTARU KOD ZAGREBAČKOG MUFTIJE

I, evo ih, dvojica muftija u srdačnom susretu: muftija mr. Ejub ef Dautović i njegov zagrebački domaćin, muftija Ševko ef. Omerbašić. Zenički Muftija rođeni je Travničanin. Uza sve niše vjerske škole, završio je školovanje na glasovitom „El-Ezheru'' u Kairu, još 1983.g. Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, magistrirao i stekao zvanje magistra islamskih nauka u oblasti tefsira i kur'anskih znanosti.Za zeničkog muftiju je izabran 1998. godine, odlukom Sabora IZ u BiH. Dobitnik je najvećeg priznanja grada Zenice - Grb Zenice za 2009., kako u odluci piše: „… za dugogodišnje promicanje duhovnih, svjetovnih i etičkih načela na unaprjeđenju međukonfesionalnog uvažavanja te na animiranju naših zajedničkih kulturnih vrijednosti.
opširnije->>>


Dvadeset i deveta noć ramazani-šerifa izgledala je impresivno kad je hatma-dovom okončana ramazanska mukabela, nakon teravih-namaza uz nazočnost četiri milijuna klanjača u dva harema Mekki i Medini. opširnije->>>

BIŠĆANI NA IFTARU KOD NAŠEG MUFTIJE

Zagrebački muftija Ševko ef. Omerbašić ugostio je na iftaru u Zagrebačkoj džamiji ugledne goste iz Bihaća: muftiju Hasana ef. Makića, Glavnog bihaćkog imama, Mensura ef. Ćehića i tajnika Bihaćkog muftijstva Nuriju Kazaferovića. Bilo je to još jedno lijepo druženje u zagrebačkom prediftarskom ugođaju, valja reći u zaista pakleno vrućim kolovoškim danima. Na ovim lijepim ljudima, na njihovim vedrim i svježim licima uopće se nije primjećivalo da poste…, premda meni ta riječ nije prikladna. Prije bih rekao da su i oni, kao i ja, u fazi ramazane, što je stanje duha u kojem se približavamo Alahu Dobrom, kad su nam tijela fluidna, kad se iz nas širi samo svjetlost Kur'ana, i ne osjećamo ni glad, ni žeđ, ni vrućinu… zapravo, držim da je ramazan zato najljepši mjesec jer smo, vođeni spoznajom samih sebe, najbliže jedni drugima. A svi zajedno–Njemu. opširnije->>>

Slike Ramazana širom svijeta.

BLAGODATI RAMAZANA I

BLAGODATI RAMAZANA II.

ZAGREBAČKI BEHARI
Pogledajte i poslušajte
dah dženeta oko
zagrebačke džamije

Ramazan u Srebrenci

U Pusmulićima, selu nadomak Srebrenice, prije rata je bilo pedesetak bošnjačkih domaćinstava. Većina muškaraca bila je zaposlena. Danas je naseljeno samo pet kuća. Ramo Ademović je najstariji muškarac u selu. Živi sam. Nema panzije, niti drugih prihoda. Sadi povrće, ima pčele i ponekom u maloj stolarskoj radionici napravi držalicu za grablje, vile, sjekiru ili drugu alatku. Od toga živi. opširnije->>>

Musliman Grenlanda posti 21sata

Wassam Azaqeer, porijekom iz Libana, živi na “Grenland” i jedini je musliman i  punom odlučnošću posti 21 sat ramazanskog posta.
opširnije->>>

KAKO JE POČEO RAMAZAN U ISLAMSKOM SVIJETU?

Prema pisanju medija, u arapskom i islamskom svijetu ramazan je u većini zemalja islamskoga svijeta počeo u ponedjeljak 1. 8. 2011. Prema tim vijestima ramazan je počeo u ponedjeljak u: Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Bahrejnu, Omanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu, Siriji, Jordanu, Jemenu, Iraku i Libanonu. U Maroku ramazan počinje u utorak 2. 8. 2011, dok u Libiji u Tripoliju započeo u ponedjeljak kao i u Alžiru. I ove godine, kao i proteklih, zbog mezhebskih razloga u dijelu islamskog svijeta koje pokriva mezheb ši'a ramazan počinje u utorak 2. 8. 2011. Ramazan je u Maleziji i Indoneziji i ostalim zemljama dalekoga istoka počeo jučer u nedjelju zbog vremenskih razlika, dok će ramazan u Americi početi u utorak, također zbog vremenskih razlika.
Ovaj će ramazan, pored ostaloga, biti zapamćen po dramatičnom političkom stanju u arapskim zemljama. opširnije->>>

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „RELIGIJA
ZA DOBROBIT LJUDI“


U organizaciji Bulgarian Final Touch Konsulting i suradnji sa Glavnim muftijstvom Bugarske, Bugarske pravoslavne crkve, Katoličke crkve, Armenske apostolske crkve i organizacije Židova u Bugarskoj "Shalom“ u Sofiji, Bugarska, 03. i 04. 08. 2011. održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Religija za dobrobit ljudi“. Konferencija je organizirana kako bi se dali  odgovori na nove izazove s kojima se susreću različite religije u razvoju globalizacije, posljedice svjetske duhovne krize te međunarodnog terorizma. Sve vjerske zajednice u Bugarskoj i susjednim zemljama su uzele učešća na konferenciji. Ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj konferenciji je prisustvovao Doc. dr. sc. Aziz ef. Hasanović. opširnije->>>

MEĐUNARODNO NATJECANJE PROFESIONALNIH FOTOGRAFA "PRENESITE DUH RAMAZANA" 1432. H.G.
PRVI TJEDAN->>> DRUGI TJEDAN->>>
TREĆI TJEDAN->>>
ČETVRTI TJEDAN->>>
FESTIVAL ISLAMA U SANDŽAKU

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, Islamski kulturni centar „Altun alem", Bošnjačka kulturna zajednica i Centar za humanitarni rad „Hajrat" su u ovom mubarek mjesecu organizirali „Festival islama" koji zijareti sve sandžačke gradove po sljedećem rasporedu: 8. 8. 2011. godine - Priboj, Harem glavne džamije, 9. 8. 2011. godine - Nova Varoš, ispred Vakufske kuhinje, 10. 8. 2011. godine - Prijepolje, Ispred Vakufske kuhinje u Hašimbegovića polju, 11. 8. 2011. godine - Sjenica, Gradski trg. 12. 8. 2011. godine - Novi Pazar, Trg Gazi Isa-bega Ishakovića i 13. 8. 2011. godine - Tutin, Gradski trg.
Program festivala počinje 1h prije iftara a nastavlja se poslije teravih-namaza. Izvodi se bogat vjerski i kulturni program.
video snimci->>>

Priboj->> NovaVaroš->>

Prijepolje->> Sjenica->>

Tutin->>>
Rožaje->>>

Petnjica->>> Novi Pazar->>>

Noćni namaz na Trgu Gazi Isa-bega Ishaković u Novom Pazaru

opširnije->>>

IFTAR KOD IRANSKOGA VELEPOSLANIKA

Svaki iftar je dragome Bogu mio i drag budući da iftar na najbolji mogući način pokazuje da smo postili. Iftarimo prema mogućnostima, gdjekad obilno, a gdjekad i sa „tri hurme na tanjuru sreće“, s koricom kruha i čašom bilo kakve vode. Ove sam godine iftario samo jednom s „tri hurme na tanjuru sreće“, tek toliko da iskušam moć moje ramazane. I, ljudi, velika je to moć! Međutim, 12. 8. 2011. posebno sam iftario budući da sam se našao u društvu onih koje je iftarom počastio veleposlanik Islamske Republike Iran, njegova ekselencija Mohsen Sharif Khodaei u svojoj zagrebačkoj rezidenciji na Pantovčaku. opširnije->>>

Haremi šerif noću

opširnije->>>

TUZLANSKI MUFTIJA NA IFTARU KOD ZAGREBAČKOGA MUFTIJE

Muftija Ševko ef. Omerbašić pozvao je na iftar, u Zagrebačkoj džamiji, kolegu Muftiju tuzlanskoga, Huseina ef. Kavazovića, i direktora tuzlanske Behram-begove medrese, Vahida ef. Fazlovića. Muftija Husein mi je poznat po svojoj učenosti, ta završio je, uza ostale škole, i šerijatsko pravo na čuvenom kairskom sveučilištu El-Ezheru, poznatom kao najstarije sveučilište na svijetu. Ne mogu odoljeti da i ovdje ne napišem: to je sveučilište, kao i Kairo izgradio našijenac, El-Dževher, podrijetlom iz Cavtata. Muftija Husein poznat mi je i po oštrim i odlučnim reakcijama na neke izjave političkih uglednika, , kao što je, primjerice, ono kad je odgovorio zamjeniku načelnika Općine Srebrenica, Ćamilu Durakoviću...
opširnije->>>

IFTAR U ŠEMOVCU, TERAVIJA U VARAŽDINU

Odavno mislim da nema slučajnosti, odnosno da je slučajnost splet gotovo nemogućih izračuna. Pa kad pokušavam spojiti Šemovec, naselje uz Dravu u Varaždinskoj županiji, Kirkuk, Basru, Varaždin, Ludbreg, Gradačac i Bosansku Dubicu, na prvi pogled se čini nemogućim. Kao parovi, Varaždin i Ludbreg; Gradačac i Bosanska Dubica; Kirkuk i Basra u Iraku – onda to nekako i ide. Ali ako pokušavam kao par spojiti Kirkuk i Varaždin, to će već malo teže ići. opširnije->>>

Reisu-l-ulema uputio pismo Predsjedništvu i Tužilaštvu BiH

27 FOTOGRAFIJA 27. NOĆI
U ZAGREBAČKOJ DŽAMIJI


Sinoć mi je prijatelj Mehmed Aganović rekao da za Noć Kadra nije očekivao toliko ljudi. „Kako nisi, rekao sam mu, kad mi za Noć Kadra, ali svi, znamo još od svoga rođenja, rekao samu mu.“ „Imaš pravo“, odgovorio je. A kako i ne bismo znali, kad je te noći počelo objavljivanje Kur'ana. A da se nešto „kuhalo“, već se dalo naslutiti i u ono doba. Muhamed, elejhisselam, provodio je doba ramazana u pećini Hira na vrhu brda  Džebelin - nura (Brda svjetlosti) nedaleko od grada. Meke.
opširnije->>>

PRVO IZVJEŠĆE O ISLAMOFOBIJI, DISKRIMINACIJI I NETOLERANCIJI NA PODRUĈJU ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH od 2004. do 2011.
IFTAR VIJEĆA ŽENA
Kako god bio započeo ovaj skromni slikovni prilog o iftaru kojega su organizirale vrijedne dame iz našega Vijeća žena – nije valjalo. Pa čak kad bih, poput Gogolja krenuo s krajem kao početkom – Nikad terasa restorana Zagrebačke džamije nije ovako lijepo izgledala…; nije valjalo. Naprosto je tu nešto falilo. A kad god negdje nešto usfali, otvorim Kur'an i tamo nađem sve ono što mi fali, a manjka mi dosta toga,
Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara što hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće – mušku, 50ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu, sva zna i sve može. (Aš-Šura, 42/49,50) opširnije->>>
JEDAN RAMAZANSKI DAN U ZAGREBAČKOJ DŽAMIJI

Ovo je 1430. ramazan od kako je Uzvišeni Allah objavio Muham-medu, a.s., ove ajete: - Vi koji vjerujete neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni (Bakare, 179).
Braćo i sestre, mubarek mjesec nam dolazi kao najbolja škola za u kojoj je učitelj Kur'an Časni i Pejgamber Odabrani,
u kojoj je post terapija za naše duše.Stoga, iskoristimo ramazan za liječenje naše duše kao najbolji način da izliječimo bolesti u našem društvu, u našoj zajednici u kojoj možemo postići uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu.    Učimo dovu Allahu Uzvišenom da nam ramazan protekne u miru i bereketu, da nam se srca zbliže u vjeri i ljubavi, da nam Allah ukabuli ibadet posta i usliša naše dove za zdravlje i sreću svakog pojedinaca, cijelog našeg naroda i cijeloga svijeta.
Iz Ramazanske poruke Reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića.

Ramazanski dan jedanog našeg dobrog džematlije->>>

RAMAZAN U JERUZALEMU
Većina poznavatelja jednog od najstarijih i najsvetijih gradova svijeta Jeruzalema kažu da grad ovoga ramazana, zbog izraelske okupacije i zategnutih odnosa Izraelaca i Palestinaca, izgleda otužno i prazno kao nikada do sada. Stari dio grada s Mesdžidom Aksa još je i nekako otporan na brojne zabrane i ograničenja. opširnije->>>

Tokom ramazana zeničkim
ulicama odzvanja tišina

Prođete li zeničkim ulicama vidjet ćete da su one prazne. Omladina svoje vrijeme nastoji provoditi u džamijama ili kućama kako bi ibadetili, odričući se provoda u kafićima, te na taj način približiti se Bogu.
opširnije->>>

RAMAZANSKI ŠATOR U RUSIJI
Početkom mjeseca ramazana predsjedništvo muftijstava Rusije organiziralo je Ramazanski šator u dvorištu protokolarne džamije ugostivši brojne goste kako muslimane tako i ostale pripadnike drugih vjerskih zajednica. Među ostalim gostima bili su i diplomati iz arapskih i islamskih zemalja.
opširnije->>>

DVIJE SLIKE JEDNE RAMAZANSKE DŽAMIJE

U Birminghamu klanjana dženaza
žrtvama nereda

Oko 20.000 ljudi prisustvovalo je dženazi trojici muškaraca koji su prošle sedmice tokom nemira u Engleskoj brutalno pregaženi dok su štitili prodavnice od pljačkaša u Birminghamu.
opširnije->>>

RAMAZANI-Š-ŠERIF/2011./1432.
"Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte. I ne budite kao oni koji su se razjedinili i u mišljenju podvojili kad su im već jasni dokazi došli, njih čeka patnja velika." - Ali-Imran; 103.-I 05. Čovjek se rađa u vremenu u kojem treba naći svoje mjesto i u prostoru u kojem treba naći svoje vrijeme. Od prevelikog je značaja da čovjek zna živjeti u vremenu i da umije koristiti prostor! To osobito vrijedi za nas muslimanev u Hrvatskoj, jer zbog svoje rasutosti, džemat nam može nadomjestiti nedostatak osobne slobode u vremenu i ublažiti tegobu osobne tuđine u prostoru. Udruženi u džemat možemo naći mir i sigurnost. Dolazi nam Ramazani-š-šerif da nam u tome pomogne.
Ramazanska poruka i vaktija->>>

KEMINA RAMAZANA
Pred ramazan nisam mislio reagirati na onaj nedavni mračni dio norveške povijesti u kojem su životom platili predivni mladi Norvežani od ubojite glave i ruke nekog za to očito pripremanog ubojice.
Sve je tu jasno, nema se što komentirati.
Ja sam ovih dana u fazi takozvane ramazane, što je moja kovanica za čuvenu nirvanu.
opširnije->>>

KAKO RUSKI MUSLIMANI PROVODE RAMAZAN

Ruski muslimani, kojih je više od 20 milijuna, ramazanskim danima posvećuju veliku pozornost.
U ovom mjesecu veliki broj muslimana nauči učiti Kur'an. U gotovo svim džamijama, a njih u Rusiji ima oko 4000, održavaju se tečajevi učenja arapskog pisma i Kur'ana. U Rusiji je još uvijek velika potreba za mushafima. Muslimani smatraju najvećim darom knjigu Božje objave. Evo nekoliko fotografija o pripremama ruskih muslimana za iftar.

opširnije->>>

NEKE NOVE MLADE MUSLIMANKE
Proživjeli smo jedno vrijeme u kojem vjera i "nije bila baš na nekoj cijeni". Neke druge vrijednosti su se mnogo više cijenile, kao na primjer "bratstvo i jedinstvu". Tako je došlo do poplave mješovitih brakova. Djeca iz takvih brakova su, uglavnom, baš kao i veliki broj ostale omladine, odgajana daleko od vjere.
U nekim bliskim vremenima su se desile burne promjene u kojima se i društvena vrijednosna ljestvica promijenila i vjera je ponovno visoko na toj ljestvici. Tako se opći društveni interes za vjeru znatno povećao, posebice mladih a i djeca iz mješovitih brakova u tome nisu izuzetak.
One su mlade, pametne i radoznale. Una već neko vrijeme pokazuje izuzetan interes za Islam u čemu i njen otac Kemal sigurno ima znatnog udjela. islam je postao njena "nova ljubav" i željna je tu svoju ljubav podijeliti sa svojom prijateljicom i sestričnom Alkom. Kemo nam prenosi "jedan sat" kako Una poučava Alku Islamu.

Pa pogledajte->>>Ramazanska čestitka
Baraka Obame

POMOĆ GLADNIMA U SOMALIJI
Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini preporučila je svim hatibima na području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore da u petak, 12. 08. 2011. g, nakon džuma-namaza organizuju sergiju pomoći narodu Somalije.
Primjer islama kakav
Europi treba

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) se u svome tiskanom izdanju u članku pod naslovom "Islam za Europu" osvrće na liberalni islam u Bosni i Hercegovini. FAZ navodi da su upravo bh. muslimani uvjerljiv primjer da su islam i demokracija spojivi.
...
Bh. islam europskoj diskusiji o odnosu s tom religijom i strahu od nje, pruža uistinu značajne poticaje.
O P Š I R N I J E->>>
ŠTO GLEDATI I SLUŠATI U RAMAZANSKIM DANIMA I NOĆIMA?
Živimo u vremenu kada su nam radio i TV ne samo izvor informacija i zabave nego su nam postali navika i dnevna rutina. U isto vrijeme ti mediji, uglavnom, baš mnogo i ne mare za naše vjerske osjećaje.
Prepuručujemo vam dva elektronička medija koji, upravo suprotno tomu, žele svojim programskim sadržajima uveličati ovaj časni mjesec i imaju izuzetan iftarski i sehurski program. To su:
BM Radio Zenica->>>
i RTV Novi Pazar->>>
OBJAVLJENO U 2010. G.->>> OBJAVLJENO od 01.01. do 30.04. 2011.->>> OBJAVLJENO U SVIBNJU, LIPNJU I SRPNJU 2011.->>> RUJAN