Foto i vijest: novosti.hr
 

Krajem školske godine u Vinkovcima je ispisana nova stranica povijesti. Mlada Fatima Ahmetović postala je prva Romkinja koja je osvojila prvo mjesto, ali i uopće sudjelovala na županijskom natjecanju, nakon čega je završila osma u Hrvatskoj. Sa svojom predanošću, trudom i nepokolebljivom voljom, ova mlada djevojka ne samo da je pomaknula granice nego je i postala svjetionik za buduće generacije.
 

Trudila se, marljivo učila i pokazala kako predrasude ne moraju biti prepreka za uspjeh. 15-godišnja Fatima Ahmetović nije mogla bolje završiti svoje osnovnoškolsko obrazovanje u OŠ I.G.Kovačića, osvojivši prvo mjesto na županijskom natjecanju iz Islamskog vjeronauka, nakon čega je završila osma na državnoj razini.

Ponosna je, kaže, što je upravo ona otvorila jedna nova vrata i postala ponos svoje zajednice i cijeloga grada.

„Puno sam radila, pogotovo za vrijeme Ramazana. Dok se moja obitelj navečer družila, ja sam s vjeroučiteljem učila preko video poziva, on me ispitivao, a ja sam odgovarala. Svejedno mislim da sam mogla puno bolje, pogotovo na državnom natjecanju, samo da me trema nije uhvatila i to skoro mjesec dana prije”, priča nam mlada Fatima.
 

A upravo to mu je nit vodilja u prenošenju znanja učenicima. Iako su i islamski predmeti kurikulumom određeni teorijom, nastavnik često zaobiđe ono što se nalaže i prvenstveno se s učenicima postavi kao prijatelj, netko tko im je u nekim trenucima možda čak i bliži od roditelja, netko kome se mogu pojadati i koga mogu tražiti savjet.

„Igramo se, šetamo, jedemo sladoled. Želim da razviju ljubav prema opće poznatim društvenim i etičkim normama, čak to ne mora nužno biti vezano za islam. Želim da budu dobri ljudi kad odrastu, odgojeni i čestiti i da se time ponosim, a ne nečim što su naučili iz knjige”, podvlači naš sugovornik koji je u 17 godina rada u školi podučavao oko 100 Roma.

Romska zajednica u Vinkovcima posljednjih je deset godine jako dobro integrirana u cjelokupni obrazovni sustav, od vrtića do osnovne škole, a sve ih više upisuje i srednju. Međutim, uglavnom su to dječaci, djevojke još uvijek ne. „Jasno je istaknuta moralna čistoća prije braka i oni se boje da će se to narušiti odlaskom u srednju školu”, pojasnio je Delić, napomenuvši kako se nada da će samouvjerena Fatima razbiti i te predrasude.

Naime, upisala je za frizera u Srednjoj strukovnoj školi i ako sve bude po njezinim planovima i željama, postat će i prva Romkinja u Vinkovcima koja je završila srednju školu. Kapaciteta među njima itekako ima, prepoznati su od strane svojih profesora, čak i roditelja, ali bojazan i pritisak interne okoline nekad bude prejak. Za neke je tu i jezična barijera oko koje naša junakinja ne mora brinuti, toliko dobro zna hrvatski jezik da je čak našla grešku u udžbeniku.

Romi školarci danas su redovni na nastavi, za razliku od prije kada su ju propuštali zbog pijačnog dana ili obaveza u kući. Nema više ni zajedljivih komentara kao nekada, barem ne onih koji bi mogli dotaknuti Fatimu.

„Vjerujem si i gotovo. Čula sam komentare u školi „Šta će ova Romkinja”, ali eto ta Romkinja je napravila jedan rezultat koji većina njih u cijeloj Hrvatskoj nije. Nije važno to raditi zbog rezultata, nego iz ljubavi i je ključ uspjeha”, poruka je mlade Vinkovčanke.