Bajram-namaz klanjan je u prepunoj Zagrebačkoj džamiji, gdje je hutbu kazivao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz Hasanović.

Muftija Hasanović u hutbi istaknuo je kako je bajram vrijeme kada se "promovira osnaženo biće postača i kada vjernik nastoji ispunjavati najviše moralne zadatke".

Muftija je dodao kako post nije puko gladovanje i ispaštanje, već kako ima duboku svrhu postizanja najvećih duhovnih stepena zahvalnosti Stvoritelju, ali i stvaranja solidarnosti s gladnima i siromašnima u svijetu.

Rekao je kako je posljednji mjesec dana ramazana važan period godine u svim religijama, vrijeme "odricanja i žrtve na Božjem putu".

- Od svih vjerskih autoriteta slušamo vapaje i pozive za mir u svijetu. Pridružujemo se pozivu za mir u svijetu i izražavamo žaljenje nad onima koji bi to trebali činiti, a ne čine. Zabrinuti smo za kontinuirano nasilje koje se provodi nad palestinskim narodom, uskraćujući temeljne vjerske i građanske slobode, sve do uzimanja njihovih života. Ništa nije bolje nije sa muslimanima Ujgurima kojima je uskraćeno pravo da poste. Agresija na Ukrajinu polarizira čovječanstvo i opasno prijeti. Nažalost, to ohrabruje i pojedince ovdje, u našoj regiji, te svojim retoričkim narativom unose mržnju i nemir među ovdašnje narode čije ratne rane još zacijelile nisu. Ignoriraju se presude najvećih međunarodnih sudova, iste se negiraju, a kako bi se opravdali određeni postupci i postigao lažni populizam. Dok se u učionicama ne bude učilo ono što je presuđeno u sudnicama, nema međusobnog povjerenja niti isitinskog mira - poručio je muftija u hutbi.

(Preporod.info)