Visoka delegacija Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj na čelu sa predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj akademikom muftijom Aziz-ef. Hasanovićem bila je u radnoj i prijateljskoj posjeti Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Delegaciju je primio dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Mustafa Hasani sa saradnicima.

Muftija Hasanović je uputio čestitke novom dekanu Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Mustafi Hasaniju ukazavši na značaj institucije na čijem čelu se nalazi i na njezinu poziciju neraskidivo vezanu za naš identitet kako u Bosni i Hercegovini tako i u domovinskim zemljama. Dekan, prof. dr. Hasani, je zahvalio na posjeti ukazavši na važnost historijske poveznice i uzajamne podrške koju su njegovali Mešihat IZ u Hrvatskoj i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu kroz vrijeme. Tokom razgovora gosti i domaćini ukazali su na brojne strateške aktivnosti u svome radu, na izazove u sferi obrazovanja u savremenom trenutku, izazove života manjinskih zajednica u domovinskim zemljama, ali su govorili i o planiranim infrastukturalnim projektima, važnim za dalji razvoj i rast naše Zajednice.

Uz tradicionalno jesenje, 29. Međunarodno takmičenje u učenju Kur᾽ana u Islamskom kulturnom centru u Zagrebu, muftija Hasanović je najavio i bogate aktivnosti u predstojećem periodu među kojima je istakao obilježavanje tridesete godišnjice Islamske gimnazije “Dr. Ahmed Smajlović” u Zagrebu i međunarodni simpozij o Filozofiji islama.

U delegaciji iz Republike Hrvatske bili su Mevludin-ef. Arslani, direktor Islamske gimnazije u Zagrebu i zamjenik muftije, dr. Mirza Šabić član Mešihata i potpredsjednik Sabora IZ u BiH i mr. Nermin Botonjić, sekretar Mešihata IZ-e u Hrvatskoj.

(Preporod.info)