Prema planu međunarodne saradnje Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, od 24. do 26. oktobra 2023. godine realizovana je posjeta delegacije Vojnog muftijstva pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

Delegaciju Vojnog muftijstva predvodio je vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, a u njegovoj pratnji bili su glavni imam Oružanih snaga Nesib-ef. Hadžić i stručni savjetnik Muhamed-ef. Okić.

Na sastanku sa oficirima i kadetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, vojni muftija je izrazio zadovoljstvo upriličenom posjetom i čestitao im na dosadašnjim uspjesima u njihovom školovanju.

Oficiri i kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zahvalili su Vojnom muftiji i članovima delegacije na posjeti i brizi o njihovim vjerskim pravima, za koja su kazali da se na ovoj akademiji poštuju i uvažavaju.

Zajedno s tajnikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj mr. Nerminom Botonjićem, koji inače u ime Mešihata brine o organizaciji vjerskog života za muslimane u hrvatskoj vojsci, dogovorena je još kvalitetnija saradnja u pružanju vjerske podrške za muslimane pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete, upriličen je sastanak i sa zapovjednikom Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", general-majorom dr. sc. Slavenom Zdilarom i njegovim prvim saradnicima. Uz iskazanu zahvalnost za brigu o vjerskim pravima muslimana na ovoj akademiji, vojni muftija je dao nekoliko prijedloga za određene kurseve koje bi pohađali vjerski službenici u vojsci.

U cilju razvijanja međureligijskog dijaloga i unapređenja saradnje vjerske službe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i vjerske službe Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, delegacija je posjetila vojnog biskupa Jure Bogdana i njegove saradnike u Vojnom ordinarijatu. Uz ugodan razgovor, ramijenjena su korisna iskustva o izazovima sa kojima se susreću vjernici, a samim tim i vjerski službenici u vojsci.

Posjetom sjedištu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, učenjem Fatihe poginulim Bošnjacima u sastavu hrvatske vojske u domovinskom ratu, i sastankom sa potpredsjednikom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mirzom Šabićem, tajnikom Mešihata mr. Nerminom Botonjićem i glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu hfz. Azizom Alilijem, upotpunjena je službena posjeta.

U povratku članovi delegacije posjetili su Islamski centar u Sisku.

(Muhamed Okić/Preporod.info)