Veliki džematski iftar 27. noći ramazana

U srijedu, 27.4.2022. god., u dvorištu varaždinskoga Medžlisa je upriličen iftar i program povodom 27. noći mubarek mjeseca ramazana kojemu je, unatoč lošim i neizvjesnim vremenskim prilikama nazočilo stitinjak osoba. Nakon proučenog akšamskog ezana i dove i nastupanja iftara, izveden je program od strane naših najmlađih polaznika mekteba i vjeronauka u kojemu su prisutni mogli slušati recitale o vrijednostima ramazana i posta, ali i slušati učenje sura iz Kur'ana kao i izvođenje ilahija i kasida na bosanskome, arapskome i albanskome jeziku. Na kraju se prisutnima obratio i glavni imam, Idriz ef. Hasanović koji je govorio o posebnostima mjeseca ramazana s naglaskom na Lejletu-l-Kadr kao noći u kojoj Uzvišeni Allaha, dž.š. spušta prvu objavu putem meleka Džibrila. Na kraju je iskoristio priliku i zahvaliti se džematlijama Enesu i Alenu Bajriću koji su velikodušno već po treći puta odlučili biti donatorima ove večeri.
Nakon iftara i programa zajednički je obavljen teravih namaz, a potom i nafila.
Molimo Uzvišenog Gospodara da primi u dobra djela donatorima ove večeri, kao i svim postačima koji su nazočili iftaru u ovoj mubarek noći.

Iftar za omladinu i polaznike mekteba

U subotu, dana 23.4.2022. u prostorijama Medžlisa Varaždin organiziran je iftar za naše polaznike mektebske i vjeronačne poduke, kao i za našu omladinu gdje je prisustvovalo trideset mladih. Do akšamskog ezana kojega je proučio Badereldin Akech, mladi su imali priliku igrati se različitim društvenim igrama, nakon čega je nastupilo vrijeme ezana, početak iftara i klanjanje akšam namaza.
Do teravih namaza, imam je s najmlađim polaznicima mektebske i vjeronaučne poduke pripremao program kojega će izvesti za 27. noć mjeseca ramazana (srijeda, 27.4.2022) kada je planiran i veliki tradicionalni iftar.
Potom je uslijedio teravih namaz kojemu su prisustvovali svi naši mladi postači.
Molimo Uzvišenog Gospodara dž.š. da upiše u dobra djela našim mladima koji su prisustvovali iftaru, a koji je bio pod pokroviteljstvom Kuwait Awqaf Public Foundation & Kuwait Embassy na čemu im zahvaljujemo.