U petak prije džume namaza u mesdžidu u Dubrovniku upriličena je svečanost uručivanja posebnog priznanja „Mutevelija godine h. Salim Šabić“ predsjedniku IOM-a Dubrovnik h. Fehimu Vukotiću. Priznanje mu je uručio predsjednik Mešihata muftija akademik Aziz ef. Hasanović. Nakon najave glavnog imama Salkan ef. Herića muftija se obratio prisutnim i istakao značaj ovog priznanja koje je utemeljio Mešihat a nazvao ga po h. Salimu Šabiću koji je sebe utkao u našu zajednicu. U obrazloženju zašto je baš ovo priznanje dodijeljeno h. Fehimu Vukotiću muftija je istakao njegov kontinuirani dugogodišnji odgovorni i predani rad u Zajednici. „Naša zajednica nastala je na volonterizmu i entuzijazmu ljudi koji vole islam, vole svoju zajednicu i žele emanet vjere prenijeti na buduće generacije. Takav je naš h. Fehim. On je, kako sam kaže, vojnik zajednice“. Imajući na umu navedeno Mešihat Islamske zajednice na svom 5. zasjedanju od 06. 06. 2020. Jednoglasno je donio odluku da se h. Fehimu Vukotiću dodijeli ovo prestižno priznanje.

h. Fehim Vukotić rođen je 28. 12. 1953. godine u Dubrovniku. Završio je ekonomsku školu i pohađao studij ekonomije u Dubrovniku. Posljednih 35 godina bavi se slikarstvom u svom poznatom Art studiju Vukotić u Dubrovniku. Aktivan je u Islamskoj zajednici godinama, bio je predsjednik u više navrata i to od 2003. – 2010. te od 2014. do danas. Bio je i član Mešihata Islamske zajednice od 2005. – 2012. Uime Mešihata čestitke i priznanja džematu dubrovačkom prenio je muftija koji je ukazao na značaj džemata i njegovu snagu.

Održana sjednica IOM-a Dubrovnik

Predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović u pratnji tajnika mr.sc. Nermina Botonjića i rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete dr. sc. Aldina Dugonjića u petak 25. 09.2020. posjetio je Medžlis Islamske zajednice Dubrovnik. Održana je proširena sjednica IOM-a Dubrovnik na kojoj je pored članova IOM-a prisustvovao i sabornik s tog područja g. Emir Spahić. Razgovaralo se o aktivnostima na području Medžlisa i planovima koji slijede u narednom periodu. Muftija se zahvalio na hizmetu koje čine posebno disciplini koju pokazuju tijekom pandemije. Čestitao je i Medžlisu na posebnom priznanju koje je dodijeljeno predsjedniku IOM-a h. Fehimu Vukotići. Muftija se osvrnuo i na aktivnosti koje se provode na razini cijele naše zajednice.

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović održao hutbu i predvodio džumu namaz u Dubrovniku

Boravak u Dubrovniku u petak 25. 09. 2020. muftija je iskoristio da se putem hutbe obrati svim vjernicima koji su došli na džumu namaz. Pozvao je vjernike da grade svoju zajednicu i da joj pridonose skladno svojim mogućnostima. „Imaju dva pravca: živjeti da umreš i umrijeti da živiš. Vjernik se opredjeljuje za drugi pravac na način da Dunjaluk podredi Ahiretu jer nas poslanik islama uči da je Dunjaluk njiva Ahireta.“

Nakon džume namaza uslijedilo je druženje sa džematlijama koji su imali mogućnost da pitaju i iznose svoja stajališta o životu i radu zajednice ali i druga pitanja koja su smatrali primjerenim za takvo druženje. Muftija im se zahvalio na otvorenosti i spremnosti da gradimo našu zajednicu i da joj čuvamo dignitet i popravljamo imidž i društvu.