Prigodom posjeta Hrvatskoj, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović posjetio je 24. rujna zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, objavili su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Uz reisul-ulemu, bio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, zagrebački muftija akademik dr. Aziz ef. Hasanović. Susretu su nazočili i g. Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Mirza Šabić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, g. Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te prečasni Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral.

Glavna tema razgovora bila je odnos Katoličke Crkve i muslimanske vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ugledni gost je domaćina informirao o nekim situacijama koje otvaraju nova pitanja, izvijestili su u petak 24. rujna iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: Zajednički radimo na širenja pozitivne duhovne energije

U izjava za medije, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović ocijenio je da su odnosi muslimana i katolika jako dobri.
“Čast mi je bila da sam imao priliku susresti starog prijatelja Islamske zajednice, gospodina kardinala Bozanića. Imali smo priliku razgovarati o odnosima između muslimana i katolika, odnosno, Islamske zajednice i Katoličke crkve, i u Bosni i Hercegovini, i ovdje u Hrvatskoj. Moram kazati da su odnosi vrlo dobri, dakle odlični, da zajednički radimo na promoviranju vrijednosti dobra među ljudima i širenja jedne pozitivne duhovne energije koja je uvijek rasla, a sve u duhu onoga što su Papa Franjo i Šejhu-l-Azhar donijeli prilikom njihovog susreta. Smatramo da na tom tragu trebamo nastaviti raditi.”

Iskazao je zahvalnost što je imao priliku kardinala Bozanića informirati i o prilikama u Bosni i Hercegovini, kao i trenutnoj situaciji u zemlji.

“Moramo kazati da trebamo više učiniti. Složili smo se da više učinimo da se prilike u Bosni i Hercegovini poprave, da svi činimo da se održi jedno razumijevanje među narodima i vjerskim zajednicama. Na tom tragu ćemo zajednički raditi – kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a prenosi bosansko-hercegovački mrežni portal Preporod.info čiji je izdavač Media centar Islamske zajednice u BiH.

Ovom prilikom on je pozvao kardinala Bozanića da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

“Radovala bi nas posjeta našeg velikog prijatelja. Bilo bi to za nas u Bosni i Hercegovini veliko ohrabrenje”, poručio jeu toj prigodi reisu-l-ulema.

Kardinal Josip Bozanić: Drago mi je bilo susresti se sa prijateljima

Novinarima se nakon sastanka obratio i kardinal Bozanić, koji se osvrnuo na susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH, ocijenivši susret prijateljskim.

“Drago mi je bilo susresti se sa prijateljima, poglavarom svih naših muslimana, i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, na svim ovim područjima. Nije ovo prvi susret. To je susret prijateljski, ali svaki susret donese nešto novo. Osobito sam mu posebno zahvalan za neke konkretne informacije. Za sve ono što je pozitivno tome se radujem, ali me zabrinjava ono što bi trebalo ispraviti i poboljšati”, kazao je kardinal Bozanić, pojašnjavajući da se ne misli na odnos muslimana i Katoličke Crkve, nego generalno na situaciju u BiH.

Podsjetio je da su povijesno katolici i muslimani, i u Bosni i Hercegovini i na širem ovom području, autohtoni i da dijele zajedničku povijest.

“Tamo gdje se ta povijest želi narušiti tamo se stvara nered i tamo nastaju problemi. Zato želim puno uspjeha. Poštujem svog dragog prijatelja i zbog svjedočanstva njegovog života i svega što su on i njegova obitelj proživjeli u zadnjem vremenu. To daje poseban moralni kredibilitet riječima koje govori. Prihvaćam i zahvaljujem na pozivu i želio bih da se taj posjet što prije i ostvari”, izjavio je kardinal Bozanić, prenio je mrežni portal Preporod.info u petak 24. rujna.

www.ika.hr