U petak, 12.11.2021., ministar vakufa i islamskih pitanja Kraljevine Saudijske Arabije šejh dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh posjetio je Mešihat i te se susreo s predstavnicima institucija i ustanova islamske zajednice u Hrvatskoj. Delegacija predvođena ministrom posjetila je Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića gdje su se članovi delegacije upoznali s poviješću nastanka i razvoja škole te s trenutnim kapacitetima s kojima raspolaže i namjerom za unaprjeđenjem istih kako bi odgojno-obrazovni proces bio što kvalitetniji. 

Nakon posjeta Islamskoj gimnaziji, muftija akademik Aziz ef. Hasanović i ministar dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh održali su sastanak na kojemu su prisustvovali i članovi Mešihata. Muftija je izrazio dobrodošlicu ministru i delegaciji. Upoznao je ministra s radom i aktivnostima u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj te s planovima daljnjeg razvoja Zajednice. Ministar dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh je izrazio zadovoljstvo zbog projekata koji se provode u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj te je pružio punu podršku nastavku razvijanja aktivnosti. Izražena je obostrana spremnost za nastavak razvoja suradnje posebice na temelju potpisanog Sporazuma o suradnji.

Ministar šejh dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh se obratio vjernicima prije džuma namaza u Zagrebačkoj džamiji.

U subotu, 13.11.2021., u Islamskom centru Zagreb su se okupili predstavnici vjerskih zajednica iz Republike Hrvatske te je održan sastanak s ministrom šejhom dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh, Ovom prigodom razmijenjena su iskustva na polju međureligijskog dijaloga, uređenja pozicije vjerskih zajednica unutar društva. 

Nakon održanog susreta s predstavnicima vjerskih zajednica, ministar šejh dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh susreo se s ministrom vanjskih i europskih poslova g. Gordanom Grlić Radmanom s kojim je razgovarao o iskustvima koje Hrvatska ima na polju uređenja odnosa prema vjerskim zajednicama.

Ministar dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh se potom susreo s glavnim imamima koji su za ovu prigodu došli u Zagreb. Izrazio je zadovoljstvo zbog skladnog odnosa koji njeguju i prema članovima Zajednice, ali i prema svojim susjedima u sredinama u kojima borave na taj način čuvajući izvornost svoje vjere koja je vjera mira i uvažavanja svih ljudi. Susretom s glavnim imamima završila je posjeta ministra dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejha. Muftija akademik Aziz ef. Hasanović, zahvalio se na posjetu te je izrazio želju i nadu da će uskoro doći do novog susreta u cilju jačanja suradnje. Ministar dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al Šejh se zahvalio na dočeku i na sadržajnom programu posjete te je posebno zadovoljstvo izrazio zbog skladnih odnosa koji postoje među vjerskim zajednicama te zbog pravnog okvira unutar kojeg djeluju u Republici Hrvatskoj.