Delegacija Muftijstva iz Amasije predvođena muftijom g. Durmuš ef. Ayvazom boravila je u posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj u razdoblju od 28. 10. -01. 11. tekuće godine. Bio je to uzvratni posjet muftije Durmuša muftiji Hasanoviću. Inače, Muftijstvo Amasije i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj imaju posebne odnose utemeljene bratimljenjem još 2007. godine. Delegacija u pratnji domaćina, posjetila je Medžlis Islamske zajednice Sisak i gradilište Islamskog kulturnog centra Sisak, susrela se ljubaznim domaćinima glavnim imamom Alem ef. Crnkićem i predsjednikom IOM-a g. Edinom Safićem. Oni su upoznali delegaciju o aktivnostima koje provode s posebnim osvrtom na tijek izgradnje Islamskog kulturnog centra.

Drugi dan boravka delegacija je u pratnji domaćina posjetila Medžlis Islamske zajednice Pula. U okviru programa posjeta posjetila je nedavno kupljeno zemljište za infrastrukturne projekte Islamske zajednice. Nakon srdačnog dočeka kojeg su upriličili domaćini glavni imam Esad ef. Jukan i predsjednik IOM-a Pula h. Gazi Deari zajedno sa ostalim imamima, muallimama i članovima Izvršnog odbora Medžlisa priisutnima se prije džuma namaza obratio muftija amasijski Durmuš ef. Ayvaz a muftija akademik Hasanović održao je hutbu te se obratio džematu sa porukom jačanja naše zajednice i osnaživanje vakufa kroz infrastrukturu koju planiramo u Puli. Na zajedničkom ručku koji je priređen gostima priključio se i gradonačelnik Pule g. Filip Zoričić sa suprugom. U večernjim satima delegacija je posjetila Islamski centar Rijeka gdje su obavili jaciju namaz a nakon toga domaćini - glavni imam Hidajet ef. Hasanović i predsjednik IOM-a Samir Ilijazi zajedno s ostalim imamima u Rijeci upoznali su goste o vjerskom životu muslimana koji gravitiraju Medžlisu Rijeka.

Treći dan posjeta delegaciju je primio muftija akademik Hasanović u Biblioteci Islamskog centra u Zagrebu zajedno s glavnim imamom zagrebačkim kurra hafizom mr. sc. Azizom ef. Alilijem, predsjednikom IOM-a Zagreb mr. sc. Nermin ef. Botonjićem, zamjenikom muftije Mevludi ef. Arslanijem i članom Mešihata g. Irhadom Meheljićem. Gosti su imali priliku čuti o aktivnostima Centra kao i o svim aktivnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj. Nakon sastanka i izmjene protokolarnih poklona organiziran je zajednički ručak na kome su se pridružili i predstavnici veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu i rukovoditelj centra za certificiranje halal kvalitete dr. Dugonjić sa suradnicima. Nakon obilaska Islamskog centra Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama MIZ Zagreb, koji se brinuo o gostima cijelo vrijeme njihova boravka, potrudio se i da delegacija sretno stigne u Sarajevo odakle je sutradan putovala prema Istanbulu.