Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner proglasio je dobitnika Pečata za Međureligijski dijalog, a to je Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija zagrebački, europski akademik, rođeni Srebreničanin koji Hrvatsku ističe kao primjer promicanja i poštivanja vjerskih sloboda i tradicije islama.

Poštovani muftijo, čestitam vam na ovom velikom priznanju koje ste uistinu zaslužili, koje nije rezultat samo vašeg rada na međureligijskom dijalogu, nego na održavanju sklada između dvije religijske zajednice u Hrvatskoj koja je većinom kršćanska poglavito katolička, ali naravno isto tako muslimanska, gdje muslimani i katolici žive u skladu i toplo se nadam da će vašim trudom i trudom mnogih drugih to se uspjeti da tako kažem prenijeti i u nama susjednu Bosnu i Hercegovinu – kazao je reiner uručujući Pečat ef. Hasanoviću.

Hvala vam lijepa, ja koristim ovu priliku da zahvalim na nominaciji za ovu vrijednu nagradu kao i svima onima koji su tomu doprinijeli. Dijelim je sa svim svojim imamima, vjeroučiteljicama, vjeroučiteljima koji neumorno rade na promicanju univerzalnih vrijednosti mira, dijaloga i zajedništva svjesni da mir nije sve, ali bez mira sve je ništa, svjesni da dijalog nema alternativu poglavito međureligijsku, svjesni da je zajedništvo ključ uspjeha svakog društva i svake zajednice. U tom smislu želim da naše društvo resi ove tri univerzalne vrijednosti, a to su mir, dijalog i zajedništvo! Hvala još jednom Večernjem listu na ovoj nagradi – kazao je ef. Hasanović.

Ef. Hasanović inače ističe kako je BiH multietnička i multikonfesionalna i da nje nema bez Hrvata, Bošnjaka i Srba te ostalih. Dobitnik je priznanja Udruge za vjerske slobode RH. Susreo se s papom Franjom i doprinio potpisivanju deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu.
 

www.vecernji.ba