U nedjelju, 27. prosinca/decembra 2020. u popodnevnim satima na Ahiret je preselio i Gospodaru se vratio Fuad ef. Karaga, imam i glavni imam MIZ Sisak sa najdužim imamskim periodom djelovanja u Sisku (1982.-2003.)

Srce je žalosno, oči suzne i nećemo ništa reći osim ono čime je Allah zadovoljan, ali mi smo radi rastanka s tobom tužni, ove riječi nas podsjećaju na emotivne riječi koje je izgovorio Allahov poslanik, a.s., prilikom preseljenja na Ahiret i ukopa sina Ibrahima, a tako se i mi osjećamo zbog rastanka sa našim Fuadom ef., ističe se u poruci koju je uputio glavni imam Alem ef. Crnkić sisačkim džematlijama.

Fuad ef. Karaga se vratio svome Gospodaru onako kako se vjerničke duše vraćaju svome Gospodaru, šehadetom na usnama i osmijehom na licu.

Blago li se tebi FUAD ef. ali mi smo tužni...

Iz biografije i života:

Fuad ef. Karaga (1940.) rođen je u Vincu, općina Jajce (BIH) iz ulemanske porodice. Nakon osnovnog obrazovanja u Vincu, upisuje Gazi Husrev-begovu medresu koju je završio 1959. godine i odmah se stavlja na raspolaganje Islamskoj zajednici.

Fuad ef. Karaga imao je bogatu imamsku službu i karijeru koja je u kontinuitetu od 1960. godine sa prvom imamskom službom u džematu Kopčić, općina Bugojno, potom imam Ibrahim-begove džamije u Jajcu, a 1968. godine promaknut je na mjesto tadašnjeg VP referenta, danas glavnog imama Odbora IZ Mrkonjić grad i sa imenovanjem za imama Kizlaragine džamije u Mrkonjić Gradu.

Obzirom na njegov imamski profil koji je bio ispunjen pedantnošću, preciznošću i odgovornošću, tadašnji predsjednik Starješinstva IZ-e dr.Ahmed Smjalović postavlja Fuada ef. Karagu 1980. godine za VP referenta, danas glavnog imama za područje Odbora IZ V.Kladuša, i kao imama u džematu Todorovo, V.Kladuša gdje provodi dvije godine.

Nakon provedenih dvije godine u V.Kladuši, dr.Ahmed Smajlović nudi Fuadu ef. Karagi kao nagradu da odabere koji god džemat želi za sljedeću imamsku službu, od džemata u tadašnjoj Jugoslaviji do prvih formiranih džemata u Njemačkoj i Fuad ef. odabire Sisak gdje je postavljen 1982. godine za imama, hatiba i muallima, a kasnije i za glavnog imama Siska.

Bio je predsjednik Sabora IZ-e u Hrvatskoj 1998-2002.

U Sisku zakružuje svoju plodonosnu imamsku karijeru 2003. godine kada biva umirovljen, a nasljeđuje ga njegov učenik kojem je toplo preporučio upis u Medresu, Alem ef. Crnkić, sadašnji glavni imam MIZ Sisak.

Tokom dvije decenije imamskog rada i djelovanja u Sisku i okolici, ostavio je neizbrisiv trag, doprinos i obol kako u jačanju i profiliranju stabilnog i homogenog džemata tako i u promicanju ugleda Islamske zajednice u društvenoj zajednici gdje je bio vrlo rado viđen i prepoznatljiv.  

Njegov ugled u gradu i društvenoj zajednici potvrđen je kroz dodjelu godišnje nagrade grada Siska 2011. godine u čijem obrazloženju se navodi da je zaslužan za afirmaciju vjerskog i nacionalnog identiteta, te usmjeravanje svijesti svog naroda za pravilnu integraciju u društvu, ponosno ističući obilježja svoje vjere, kulture i tradicije.

2016. godine dobitnik je priznanja Mešihata IZ-e u Hrvatskoj za poseban prinos razvoju Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Sisački džemat nije napuštao ni u trenucima kada je bio životno ugrožen, tokom Domovinskog rata, a prostorije Islamske zajednice u Sisku bile su nedaleko od borbene linije razgraničenja te je širio poruke kojima je smirivao džemat i ulijevao nadu u bolje sutra.

Idejni je začetnik i promotor inicijative za kupovinu parcele-zemljišta na kojem bi se gradila buduća džamija i Islamski kulturni centar i najzaslužniji je za odabir sadašnje parcele na kojoj se gradi džamija i IKC Sisak.

Nakon umirovljenja 2003., ostao je da živi u Sisku među svojim džematlijama i sve dok ga je zdravlje služilo bio je aktivan kroz ispomoć glavnog imamu kad god je trebalo od savjeta, mišljenja do zamjene u slučaju spriječenosti glavnog imama.

Krasile su ga iznimne karakterne kvalitete zbog čega je bio omiljen u društvu, od profinjene duhovitosti do staloženosti, mudrosti i poučnih savjeta.

Pedantan, dostojanstven, precizan, odgovoran, društven i dobronamjeran, odlike su Fuada ef. utkane u njegov profinjen lik koji će nedostajati svima onima koji su ga poznavali i rado se družili s njim.

Imamski porodični niz i put nastavlja njegov sin Zuhdija ef., kao i unuk Mirza ef. Žerić, glavni imam MIZ Sanski Most, muallimski put kćerka Amila, ali i porodične vrijednosti kćerke Zilha i Mersiha.

Molimo Gospodara da Fuadu ef. Karagi podari rahmet i magfiret, da ga uvrsti među odabrane robove Svoje, počasti džennetskim perivojima, a porodici sabur.

Po želji Fuad ef. Karaga bit će ukopan u rodnom mjestu, a dženaza-namaz i ispraćaj bit će organizirana i u Sisku o čemu će blagovremeno biti informacije.

Alem ef. Crnkić