Mladi u Islamskoj zajednici moraju prepoznati svoje mjesto, važnost i vrijednost, ali i Islamska zajednica kroz svoje programske sadržaje, aktivnosti i rad mora prepoznati izazove mladih kako bi im ponudila mogućnost da očuvaju svoj islamski identitet u najosjetljivijim godinama njihovog sazrijevanja i formiranja u zdrave ličnosti.

Jedan od izazova mladih jeste njihov odabir kruga prijatelja, vršnjaka s kojima će podijeliti svoje probleme, izazove i uz koje se formiraju i odrastaju. 

Zato su posjete, okupljanja, uspostavljanje novih prijateljstava sa osobama s kojima dijele zajedničke poglede na mladalačke izazove od suštinskog značaja.

U subotu, 07.10. na tragu takvih motiva i želja, realizirana je posjeta članova Mreže mladih MIZ Bosanski Novi mladima u Sisku okupljenih kroz OKM MIZ Sisak.

Posjeta novom Islamskom centru u Sisku za članove Mreže mladih MIZ Bos.Novi bilo je jedno novo iskustvo, ali još važnije razgovor i razmjena iskustava jednih s drugima- kako je živjeti u manjem BH entitetu jednoj mladoj osobi, a kako je živjeti mladoj osobi u Hrvatskoj.

Članovi OKM-a Sisak kao domaćini su se prvi predstavili ne samo kao osobe nego su predstavili svoj pogled na prijatelja, koje osobine treba da ima i koje kvalitete su posebno važne za svakog od njih.

Članovi Mreže mladih MIZ Bos.Novi govorili su kako je živjeti u manjem BH entitetu, ali njihova pozitivna energija, elan, entuzijazam i ustrajnost da ostvare svoje ciljeve i ambicije su vrijedne divljenja pored svih poteškoća kroz koje prolaze.

Omladina u manjem BH entitetu zaista zaslužuje neizmjernu podršku u svakom pogledu jer oni brane državotvornost Bosne i Hercegovine tamo gdje njezinu državotvornost najviše osporavaju.

Iza Mreže mladih MIZ Bosanski Novi su i vrijedni aktivisti, mladi imami koji najbolje mogu razumjeti mlade u Bosanskom Novom, članove Mreže mladih MIZ Bosanski Novi predvodio je koordinator Uzeir-ef. Mlivo u društvu supruge kao i Edin-ef. Hadžimejlić, novi imam u džematu Suhača, MIZ Bosanski Novi.

Alem ef. Crnkić