Povodom obilježavanja islamskog blagdana Kurban-bajrama u Islamskom centru Rijeka održan je prijam.

Na bajramskoj svečanosti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hidajet Hasanović ugostio je gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, pročelnika Ureda Primorsko-goranske županije Gorana Petrca, generalnog vikara Marija Tomljanovića kao predstavnika Riječke nadbiskupije te ravnatelje osnovnih i srednjih škola u kojima je zastupljen islamski vjeronauk.

U ime cjelokupne islamske zajednice goste je pozdravio muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH, koji je predvodio i današnju središnju proslavu Kurban-bajrama u Hrvatskoj, održanu u riječkoj džamiji. Podsjetio je na dvije važne obljetnice za islamsku zajednicu, ali i cjelokupno društvo u Rijeci i Hrvatskoj: 10 godina izgradnje Islamskog centra u Rijeci te 30 godina islamskog vjeronauka u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Naglasio je kako ni u Rijeci ni u Primorsko-goranskoj županiji nije zabilježen niti jedan incident vezan uz provedbu islamskog vjeronauka, po čemu Rijeka i PGŽ mogu biti primjer drugim gradovima i županijama u Hrvatskoj.

„Rijeka se zaista može ponositi svojom multikulturalnošću i multikonfesionalnošću. Rijeku i Riječane krasi otvorenost, zbog koje se u Rijeci svatko osjeća kao kod svoje kuće. Zahvalio bih se Rijeci, posebice Gradu i Nadbiskupiji, na pomoći migrantima, što govori o jednoj ljudskoj veličini. To je nešto čime se Rijeka može ponositi i pohvaliti“, kazao je muftija Aziz ef. Hasanović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hidajet Hasanović naglasio je iznimno dobru suradnju s Riječkom nadbiskupijom, u suradnji s kojom su danas proslavili Kurban-bajram i s migrantima na prostoru Tranzitnog punkta za migrante u Rijeci. Vikar Riječke nadbiskupije Tomljanović prenio je poruku nadbiskupa Mate Uzinića, koji je čestitao Kurban-bajram sa željom nastavka kročenja putem dobre suradnje i mira, služeći u ljubavi onima najpotrebitijima.

Čestitavši svim vjernicima islamske vjeroispovijesti riječima tradicionalne čestitke islamskih vjernika „Bajram Šerif Mubarek Olsun“, gradonačelnik Rijeke Filipović kazao je kako mu je iznimno drago što se održava tradicija okupljanja za jedan od najvećih islamskih blagdana.

„Slušajući poruku muftije Hasanovića s jutrošnjeg bogoslužja, a koja govori o potrebi pomoći migrantima, mislim da je Rijeka tu položila ispit, pruživši ruku najpotrebitijima“, kazao je gradonačelnik Filipović, istaknuvši kako vjeruje da se zajedničkim naporima na različitim poljima, ne samo kad su u pitanju članovi društva kojima treba najveća pomoć, izgrađuje bolje društvo.

Na prijamu je nastupio i Zbor duhovne glazbe „Sejfullah“ iz Konjica, Bosna i Hercegovina, koji je sudjelovao i u jutarnjem bogoslužju povodom Kurban-bajrama u riječkoj džamiji.

Izvor: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka