U petak, 20. decembra/prosinca 2019. s početkom u 18:30 sati u prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac - odjelu Caprag održano je predavanje i promocija knjige
"Objava-oblikovanje Nove prepoznatljivosti" autora Senada Heveševića.
Nakon riječi dobrodošlice Kristine Garibović, voditeljice odjela Središnje knjižnice bošnjačke nacionalne manjine, prisutne je poselamio i pozdravio iskazujući dobrodošlicu gostima gl.imam Alem ef. Crnkić ispred suorganizatora MIZ Sisak te predstavio autora Senada Heveševića u kategoriji "mlade avangarde" imama-intelektualaca u Hrvatskoj koji je u kratkom vremenu imamskog djelovanja ponudio jednu novu vrijednost ili prepoznatljivost kroz knjigu "Objavu".
Jedan od promotora bio je i Mirza ef. Mešić čija je knjjiga "Muhammed a.s.-poslanik čovječanstvu" "bestseller" Islamske zajednice u Hrvatskoj po promocijama i prodaji.

Promotori su bili vrlo inspirativni, nadahnuti u izlaganju, a prezentirali su život poslanika Muhammeda a.s.kroz njegove suštinske poruke i misiju, vrijednosti sa kojima je Poslanik nastupao,a nadahnut Objavom časnog Kur'ana.

Sav prihod od prodaje knjige autor je namijenio za izgradnju budućeg Islamskog centra u Osijeku.

U nedjelju, 22. decembra/prosinca 2019. u vremenu između podne i ikindije-namaza u prostorijama MIZ Sisak održan je dvosatni interaktivni seminar sa temom “Konekcija sa čudom Kur’ana” .

Voditelj seminara bio je mr.sc.Senad Hevešević, a ukupno se prijavilo 33 učesnika seminara različite dobne skupine, od mladih do odraslih polaznika tečajeva kur’anskog pisma, tečaja islama i učača Kur’ana.

U prvom dijelu seminara, voditelj je govorio o “Kur’anu kao Knjizi našeg Gospodara” i o prvoj generaciji muslimana, ashabima koji su “Kur’anom promijenjeni” odnosno prvi dio seminara je nudio odgovore na suštinsko pitanje: kako je moguće da je kur’anska Objava tokom samo 23 godine iz temelja promjenila ne samo vjerovanje nego i način razmišljanja, pogled na stvari generacije koja je prije toga bila ogrezla u najvećim porocima.

Drugi dio seminara je bio naslovljen sa podtemom “Iskoristi svoje potencijale na pravi način” gdje su postavljena određena pravila u ponašanju i djelovanju potaknuta kur’anskim primjerima te je navedeno sedam “kur’anskih” pravila života:

  1. Ciljaj maksimalno: ciljaj “sklad najljepši”
  2. Budi hrabar, ustrajan i nepokolebljiv
  3. Gledaj i konkretno mijenjaj
  4. Budi saburli, čvrst, ustrajan i uporan
  5. Prepoznaj stvari onakve kakve jesu
  6. Ne gubi “Ka’bu” iz vida
  7. Imaniziraj svaki dio sebe

 

Treći dio seminara sa podtemom “Kur’anska emocija” izazvala je najviše pažnje i emocija prisutnih jer su spominjani najupečatljiviji primjeri ashaba koji su spomenuti indirektno u Kur’anu, a tiču se njihovih postupaka za vrijeme Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Alem ef. Crnkić

Dojmovi i reakcije prisutnih su iznimno pozitivne i svi učesnici su pokazali iznimnu zainteresiranost upijajući nadahnut, poučan i motivirajući koncept seminarskog izlaganja predavača i voditelj seminara mr.sc.Senada Heveševića.