U razdoblju od 8. do 10. srpnja 2023. u marokanskom gradu Marakešu održana je međunarodna znanstvena konferencija o fetvi u afričkom kontekstu. Konferencija koja je održana u organizaciji Zaklade Muhammeda VI. za afričku ulemu rezultat je implementacije preporuka Vrhovnog vijeća Zaklade u vezi s održavanjem znanstvenih skupova te je dio  nastojanja Zaklade Muhammeda VI., pod vodstvom Njegovog Veličanstva kralja Muhammeda VI., predsjednika Zaklade, da ujedini napore afričke uleme u borbi protiv svake vrste pogrešnog i krivog tumačenja islama koje vodi ka nasilnom ekstremizmu i radikalizmu. Cilj je osigurati da tolerantne vrijednosti islama služe stabilnosti i razvoju afričkih država.
Na samom početku konferencije pročitana je poruka koju je sudionicima uputio Nj. V. kralj Muhammed VI., koju je pročitao ministar vakufa i islamskih pitanja Ahmed Teufik. U svojoj poruci kralj Muhammed VI. je naglasio odgovornost uleme pred Bogom i ljudima, koji su pozvani da pozitivno utječu na ljude ističući vrline umjerenosti i ravnoteže, s jedne strane, i neutralizirajući svaki negativan utjecaj koji neuki ekstremisti mogu imati na nevine umove, s druge strane. Također je istaknuo i važnost stvaranja institucionalnog okvira za izdavanje fetvi. Pozvao je ulemu da prodube značenje umjerenosti među muslimanima danas, i izbjegavaju ekstremizam i podjele. Na kraju svoje poruke, marokanski je kralj pozvao afričku ulemu da maksimalno iskoriste prednosti komunikacije kako bi osigurali redovitu razmjenu mišljenja o fetvama. Tijekom trodnevnog rada vrsni su izlagači naglasili odgovornost muftija prilikom izdavanja fetvi, osobito onih koje se odnose na novonastale situacije (nevazil). Također je istaknuto da su islamski znanstvenici (ulema) ti koji su kvalificirani odgovoriti na novonastala pitanja na temelju dubokog razumijevanja i ispravnog tumačenja Šerijata. Takav pristup mora biti u skladu s prihvaćenim pravnim načelima i trebao bi služiti kao štit od pošasti ekstremizma, radikalizma i tumačenja – bez odgovarajućeg znanja – onoga što je Bog odredio za čovječanstvo.
Na konferenciji je sudjelovalo više od 350 znanstvenica i znanstvenika iz 72 zemlje Afrike, Azije, Europe i Južne Amerike, koji su predstavljali tijela koja se bave fetvama. Islamsku zajednicu u Hrvatskoj predstavio je zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani, koji je na sastanku s generalnim tajnikom Zaklade Muhammed VI., dr. Si Mohamed Rifki i predstavnicima islamskih zajednica iz Europe predstavio rad i aktivnosti Islamske zajednice u Hrvatskoj s osvrtom na višestoljetno institucionalno djelovanje Zajednice u hrvatskom društvu.
Na marginama ovog međunarodnog znanstvenog simpozija organizirana je izložba “Naslijeđe fetvi u Maroku i Africi” na kojoj je istaknuto bogatstvo i raznolikost naslijeđa fetvi i novonastalih pitanja u Maroku i afričkim zemljama, s naglaskom na znanstvenu interakciju koja se razvijala tijekom nekoliko stoljeća.