Međunarodni naučno-stručni simpozij "Filozofija islama" počeo je danas u Kongresnoj dvorani "H. Salim Šabić" u Islamskom kulturnom centru Zagreb, a u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Naučno-istraživačkog instituta "Ibn Sina" Sarajevo i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

U uvodnom obraćanju predsjednik Mešihata muftija zagrebački akademik Aziz-ef. Hasanović naglasio je da se ovaj simpozij održava tradicionalno, 28. put, povodom godišnjice otvorenja Islamskog centra u Zagrebu.

- Islamski centar u Zagrebu je međunarodno središte znanja, oaza zdrave misli. To najbolje potvrđuje činjenica da se okupljamo oko važnih tema već 28. put.

Islamski centar u Zagrebu je svojim sadržajima postao centar nauke, centar međureligijskog dijaloga i upoznavanja.

Kroz godine, otvarane su teme o kojima se malo govorilo, a još manje pisalo. Suorganizatori simpozija su kroz 28 godina mnogobrojni. Imajući u vidu intelektualni potencijal ovogodišnjih učesnika, možemo očekivati da će simpozij dati nova promišljanja i usmjerenja. Tema poput ovogdišnje ima zadaću da nas dodatno ojača u promišljanjima islama i ohrabri da ulazimo u dijalog.

Nadam se da će ova naučna sofra biti od svekolike koristi - kazao je muftija Hasanović, koji je simpozij proglasio otvorenim. 

Muftija Hasanović: Islamski centar u Zagrebu je međunarodno središte znanja, oaza zdrave misli

Ideja ovog simpozija je otvaranje stalnog kanala filozofskih, teoloških, socioloških, kulturoloških, kritičkih, umjetničkih, naučnih (u svoj širini te riječi) pokušaja razumijevanja islama i svim njegovim segmentima, kritičkog vrednovanja povijesti islamske filozofije i islamske kulture, te usporedbi teoloških, kulturoloških filozofskih i drugih dimenzija jednobožačkih religija.

Također, ideja je donijeti i prikazati presjek naučnih, kulturnih, filozofijskih i teoloških interesa i intelektualnih stremljenja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a prema mogućnostima i aktuelnih svjetskih tendencija u razumijevanjima među religijama i religijskim hijerarhijama.

Prof. dr. Sead Alić, jedan od učesnika simpozija, naglasio je da je "Filozofija islama" tema koja je važna, naročito danas, i naročito u ovom dijelu Evrope.

- Važno je da se o njoj razgovara, ponajprije i ponajviše zbog toga što se malo zna o islamskoj filozofiji, ali i u širem smislu malo se zna o kulturološkoj dimenziji islama.

U situaciji koja stalno prozivodi neke netrpeljivosti, nesporazume, bitno je da se bolje upoznamo, a najbolje ćemo se upoznati tako da uđemo u srž, bit, onoga što nazivamo islamom i onoga što možemo nazvati filozofijskom interpretacijom i dimenzijom islama - ocijenio je Alić.

Izlagači prvog dana simpozija su akademik Enes Karić, Hudžetullah dr. Hamid Shahriari i mr. Senad Hevešević.

- Moje izlaganje nosi naziv "Znanje i znanost u konceptualizaciji odgojno-obrazovnih reformi savremenog muslimanskog mišljenja", ili pojednostavljeno kazano kako u savremenom dobu povezati religiju i nauku, na način koji će dati najviše koristi čovječanstvu u cjelini i koji će na najbolji način ostvariti sve ono što islam kao univerzalne vrijednosti propagira - naveo je Hevešević.
 

Riječi dobrodošlice i pozdrave prisutnima uputio je predsjednik IOM-a Zagreb mr. Nermin Botonjić, a prvu sesiju je moderirao dr. Aldin Dugonjić.

Simpozij će biti nastavljen i sutra, a neki od izlagača će biti prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić, prof. dr. Hilmo Neimarlija, prof. dr. Amir Karić, prof. dr. Adnan Jahić, prof. dr. Sead Alić i drugi.

(MINA)