Nakon akšam namaza u Islamskom centru Zagreb, s početkom u 19:15 minuta počinje svečanost otvaranja 27. međunarodnog natjecanja u učenju Kur'ana. U naredna dva dana (petak i subota) posjetitelji će imati priliku poslušati 34 natjecatelja iz 25 zemalja. U okviru svečanosti otvaranja bit će predstavljena i knjiga "h. Salim Šabić - čovjek vizije i misije" koja je izdana povodom 20. godišnjice smrti predsjednika Odbora za gradnju Zagrebačke džamije i jednog od najistaknutijih aktivista Zajednice i njenih dužnosnika.

Svečanom otvaranju prisustvovat će i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husejn ef. Kavazović sa suradnicima koji će uz muftiju akademika Aziz ef. Hasanovića, muftiju Ševku ef. Omerbašića, dr. Dževada ef. Hodžića, izv. prof. dr. Ivana Miloložu i g. Božu Rudeža predstaviti knjigu. Svoje prisustvo svečanom otvaranju potvrdili su izaslanik ministra vakufa Države Katar hafiz Malallah Al Jaber, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba g. Joško Klisović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH g. Safet Softić, direktori uprava Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Dževad ef. Hodžić (nauke i obrazovanja) te g. Razim Čolić (vanjskih poslova), predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija mr. Nevzet ef. Porić i brojni drugi uvaženi izaslanici, veleposlanici i dragi gosti. 

Dvodnevni program natjecanja završava se u subotu, 25.9.2021. proglašenjem pobjednika natjecanja i hafiskom dovom za hafize Ahmeda Alilija i Dževata Zendelija.

Uz reisul-ulemu dr. Husejna ef. Kavazovića koji će uručiti hafisku diplomu dvojici hafiza, svečanosti će prisustvovati i reisul-ulema Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji hafiz Šaćir ef. Fetahu sa suradnicima. 

Za vrijeme trajanja manifestacija obvezno je poštivanje svih epidemioloških mjera, a prisustvo neće moći biti odobreno osobama bez covid potvrda. Svi posjetitelji koji nemaju važeću covid potvrdu omogućeno je testiranje u Islamskom centru Zagreb.

Cjelokupan program moći će se pratiti i putem prijenosa na Youtube kanalu Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Program