Ovogodišnje obilježavanje mubarek noći Lejletul-Kadra u Splitu je proteklo, kako i priliči za tu odabranu noć, u znaku Kur'an-i -Kerima. Na program je, pored ljetnog vremena i prilično kasnog termina, došao veliki broj džematlija, te, što je najvrednije, i znatan broj djece i omladine.

Program je započeo u 22:40 sati, učenjem sure Kadr od strane Denisa ef. Žepčana, iza kojeg je uslijedilo prigodno predavanje glavnog imama Vahida ef. Hadžića o vrijednostima te odabrane noći.

Zatim su srca okupljenih džematlija razgalili polaznici vjeronauka učenjem nekoliko ilahija i prigodnim recitalima.

Kruna programa bila je promocija djece učača ovogodišnje ramazanske mukabele. Naime, deset djevojčica i dječaka, svakog dana ramazana, u vremenu od 11:00 do 13:00 sati, pod vodstvom muallime Suade Hadžić učilo je Kur'an i uspjeli su završiti hatmu do ove mubarek noći.

To su: Shefkije Doroci, Mohsin Khan, Emir Aga, Emina Aga, Artan Hajdari, Hana Velagić, Kanita Šehić, Amra Hodžić, Memnuna Hadžić i Hatidža Hadžić.

Prije same svečanosti dodjele priznanja i poklona, u uvodnom govoru, glavni imam je podsjetio prisutne na vrijednost učenja i slijeđenja Kur'ana, te svim prisutnima opisao kako je došlo do toga da se organizira ova mukabela i koliko je truda i vremena uloženo u nju. Posebno je zahvalio svim roditeljima što su motivirali svoju djecu da ustraju u ovom izuzetno vrijednom djelu.

Uslijedilo je učenje po nekoliko ajeta s početka Kur'ana svih učesnika mukabele i sura prije poklanjanja hatme, odnosno, učenja hatme dove.

Po završetku dove, glavni imam je pojedinačno prozvao svakog učesnika ramazanske dječje mukabele i uz učenje tekbira uručio im pohvalnicu i prigodni dar od Medžlisa IZ Split. Pored ovog, posebne poklone za slavljenike dijelila je mala Noora Velagić. Naime, poklone su prethodno darovali neke džematlije na prijedlog i motivaciju muallime Suade.

Bilo je tu dječjih suza radosnica i sreće na uspjehu ali i onih u očima sretnih i sasvim razložno ponosnih roditelja.

Na samom kraju, zahvalnicu i poklon za organizatoricu i voditeljicu ramazanske dječje mukabele, muallimu Suadu Hadžić, uručio je predsjednik Izvršnog odbora, h. Ševal Tosuni.

Zatim je uslijedilo klanjanje jacije i teravih namaza. Time je prvi dio programa predviđen za ovu noć završen te je uslijedilo okrepljenje sokovima i kolačima u divanhani. Njih tradicionalno, već dulji niz godina, za tu noć priprema i donosi obitelj Žunić.

Nakon nekih pola sata pauze, uslijedio je drugi dio programa koji se sastojao od učenja Kur'ana, klanjanja nafile i prigodnog zikra i dove. Taj dio programa je potrajao do 02:00 sati, odnosno, ostavljeno je dovoljno vremena da se prisutni mogu vratiti kućama i sehuriti.

Na kraju, molimo Uzvišenog Allaha da primi sve naše ibadete, da nagradi sve one koji su uzeli učešća u  programu i svim ibadetima te odabrane noći. Posebno Ga molimo da nagradi djecu i njihove roditelje na trudu uloženom u ramazansku dječju mukabelu.

V.H.