Dana 05.7.2015./17.ramazan 1436.h., u splitskom medžlisu po prvi put je organiziran iftar za djecu. Na inicijativu glavnog imama, Vahid ef. Hadžića i muallime Suade Hadžić, odlučeno je da se pripremi poseban iftar, prije svega za djecu koja učestvuju u dječjoj ramazanskoj mukabeli te svu ostalu djecu postače osnovnoškolskog uzrasta.

Osnovna nakana organiziranja jednog ovakvog iftara je da se djeca potaknu na post te da osjete ljepotu ramazan, zajedničkog iftara i namaza u džematu. Naime, držimo da veći dio roditelja ne navikava djecu na poste, te da, iz godine u godinu, to odgađaju, što naravno, nije dobro niti ispravno.

Djeca su počela pristizati na nekih pola sata vremena prije iftara svako noseći svoje omiljeno jelo, slastice i slično. Pošto je glavni imam donacijom osigurao sva sredstva za ovaj i skori džematski iftar, sve ostalo potrebno za iftar je prethodno kupljeno. Značajna su gesta besplatne pizze i lepinje za svu djecu od strane našeg člana Mona Dorocija.

Prije iftara, djeca su uz učenje ilahija u sve ljepšoj divanhani pomagala oko postavljanja i aranžiranja stolova i hrane. Po završetku priprema, učesnici iftara su posjedali i gledajući u sofru i prekrasna različita jela, čekali da mujezin Ismail Šakiri u mesdžidu zauči ezan i najavi završetak tog dana posta. Glavni imam je proučio dovu te je uslijedilo iftarenje sa vodom i hurmom a zatim odlazak na akšam u džematu.

Poslije akšam namaza uslijedio je iftar. Djeca su sa razdragano birala što tko voli i želi i u  neizostavni žamor i šale, zajednički iftarila.

Po završetku iftara proučena je zajednička dova zahvalnosti Allahu na svemu a zatim je uslijedila projekcija nekoliko šaljivih ali i poučnih video klipova islamske tematike poput „ramazanska ptica“ i „ramazanski dan“. Mnogo je bilo dječje radosti i veselja te večeri u splitskom mesdžidu tako da su čak turisti provirivali kroz prozore da vide što se to lijepo događa. Imali su što i vidjeti.

Na kraju, organizirano je nagradno natjecanje u kuglanju u kojem je, tek nakon nekoliko krugova, pobijedio Artan Hajdari.

Ova lijepa večer je za djecu završila učenjem Ja-sina u mesdžidu i klanjanjem jacije/teravih namaza. Ako Bog da, vjerujemo da će nam ovakvi iftari postati redovna praksa u Splitu.

Vahid Hadžić