Razni su vidovi i forme ibadeta i islamskog življenja u ramazanu. Neke od njih su specifične i isključivo vezane samo za ramazan, a neke se u ramazanu samo intenzivnije obavljaju. Zajednički iftari, mukebele i teravih-namazi ramazanski su ukrasi i Zagrebačke džamije.

Četvrtu godinu zaredom, prvi iftar, za preko hiljadu vjernika iz Zagreba i okolice, organizirao je konvoj istanbulske općine Bajrampaša pod sloganom “Bratstvo ne poznaje granice”. Prvi iftar svečano je pripremljen na igralištu uz Zagrebačku džamiju, a gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić obećao je kako će se ovaj događaj upriličiti i na Jelačić placu. Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj g. Ahmet Tuta zaželio je da ramazan čitavom islamskom i ostalom svijetu donese mir, spokoj i bratstvo. Prisutnima se obratio i predsjednik MIZ-a Zagreb dr. Gzim Redžepi te muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Nakon govora visokih uzvanika i domaćina, upriličen je bogat kulturno-umjetnički program u izvedbi umjetnika iz Turske i mujezina Zagrebačke džamije Ahmeda Alilija.

Konvoj će i ove godine, tijekom mjeseca ramazana obići devet zemalja i više od 20 gradova, gdje će na sličan način prirediti iftare postačima. 

Ramazanski ukrasi – mukebele i teravih-namazi

U iščekivanju teravije

Zagrebački džemat jedan je od rijetkih džemata koji se može pohvaliti brojem mukabela koje se uče tijekom ramazana. Ovog ramazana uči se pet mukabela.

Sehurska ili sabahska mukabela počinje odmah nakon imsaka a uče je hafizi, polaznici Škole Kur'ana i pojedini imami.

Dječja se mukabela ove godine uči prije podne-namaza. Dječju mukabelu uče Amer Nakić, Hannan Arslani, JamilaYassin, Bara Yassin, Lukman Mešić, Merjem Hasanović, Iman Opardija, Merjem, Amina Šariš, Dino Busovača i Haris Plančić, Hišam Al Issa, Ammar Al Issa, Kenan Hodžić i Ajna Džanić.

Zajednički iftar učača dječje mukabele

Ženska mukebela

Nakon podne-namaza uči se ženska mukebela a uče je muallime Lamija Alili, Melisa Arslani, Atije Miftari, polaznice vjeronauka Ajša Orlić, Iman Merdžanović, Hannan Arslani, Merisa Merseli, Merjem Hasanović i Iman Opardije te džematlijke hadži Sena-hanuma Srebreniković, hadži Amra-hanuma Kerić, Zejneb-hanuma Masri i Sanda Halilović.

Petu godinu zaredom ne propuštaju učenje mukabele - Ajša Orlić i Iman Merdžanović

Predikindijska mukabela

S namjerom da se imami Zagrebačke džamije kao i polaznici Škole Kur'ana i kroz mukabele druže s Časnim Kur'anom, ove je godine uvedena predikindijska mukabela koju pored imama Mirze ef. Mešića, Mersad ef. Kreštića, Halid ef. Dolića, Haris ef. Opardije, Alen ef. Kotorića i Rahim ef. Zeće, uče budući hafizi – Aicha Kattae, Muhamed Hamid Kattae, Yakub Kattae, hadži Amir Kerić, Mustafa Ali Mešić, Dževad Zendeli i Merisa Merseli.

Hafiska mukabela

U Zagrebačkoj džamiji se već četvrtu godinu uči hafiska mukabela kao sljednica tradicionalne ikindijske mukabele. Imati hafisku mukabelu u Zagrebu,  još donedavno, bio je samo san. No, Uzvišeni je Allah počastio naš džemat jednim hafizom prije 23 godine, potom i drugim, prvim hafizom rođenim u Hrvatskoj. Kasnije je, svoj drugi dom, u okrilju Zagrebačke labudice našao još jedan mladi hafiz, a potom i prva hafiza u Hrvatskoj. Mladima su oni primjer i poticaj da ustraju u namjeri da ponesu najčasniju titulu – titulu čuvara Časnog Kur'ana. Nadamo se da će, Allahovom voljom, naš džemat uskoro biti obradovan novim hafizima i hafizama i da će hafiska mukabela u Zagrebačkoj džamiji postati tradicijom koja se neće prekidati.

Ove godine hafisku mukebelu uče kurra hafiz Aziz ef. Alili, hafiz Amar Mujkanović, hafiz Haris Ahmić, hafiza Sabaheta Mandžić te Ahmed Alili.

Lamija Alili