Besplatna pravna pomoć

Pravna služba Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj s projektom pružanja besplatne pravne pomoći  započela je u ožujku 2015. g. Otkako smo krenuli s projektom, pružili smo besplatnu pravnu pomoć za preko 58 članova naše Zajednice iz čega je razvidna potreba za takvom vrstom pomoći.  Različiti su bili zahtjevi članova naše Zajednice. Uz diskreciju koju smo im ponudili, članovima Zajednice smo rješavali različite probleme, posebice zahtjeve i pitanja vezana za: socijalnu pomoć i socijalnu skrb, radni odnos i zaštitu istog (mobbing na poslu), ovrhe, državljanstvo Republike Hrvatske, privremeni i stalni boravak u RH, mirovine i odlaska u istu, različite ugovorne odredbe i uknjižbe nekretnina, odredbe o kreditu, prekršaje, školarine, susjedska prava, nužni prolaz, najam stana, pitanje stanarskog prava itd.

Kao što vidite, zahtjevi su svakojaki. Kreću se od pitanja koji spadaju u radno i socijalno pravo, pitanja stranaca, ovršno pravo, te pitanja građanskog prava. Obzirom na učestalost zahtjeva daju se iščitati određene stvari i situacija članova naše Zajednice. Evidentno je najviše problema s pitanjem radnog odnosa, s otkazima, a uslijed sveopće nepovoljne situacije u društvu. Na to se nadovezuju i ovrhe po različitim temeljima, kao posljedica svega rečenog. Pitanje socijalne pomoći i socijalne skrbi su bila učestala, također i pitanja privremenog i stalnog boravka i pitanje državljanstva, što govori da mnogi naši članovi Zajednice nisu riješili elementarna osobna prava.

Ukoliko ste se prepoznali u ovim gore nabrojanim kategorijama, ili imate drugih problema gdje bi Vam pravna pomoć dobrodošla slobodno nam se možete obratiti.  Postupak za ostvarivanje primarne pravne pomoći pokrećete izravnim obraćanjem voditelju Pravne službe Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj magistru prava g. Berminu Meškiću na mejl: pravna.sluzba@islamska-zajednica.hr ili na broj 4614 473. Za osobni dolazak potrebno se prethodno najaviti radi dogovora o terminu.

Podsjećamo da Pravna služba Mešihata besplatno pruža primarnu pravnu pomoć članovima naše Zajednice slabijeg imovinskog stanja. Zadatak primarne pravne pomoći je upućivanje građana, članova naše Zajednice, u osnovna prava i načine ostvarivanja njihove zaštite. Svrha pravne pomoći je ostvarenje jednakosti svih pred zakonom, osiguranje djelotvornog ostvarenja pravne zaštite te pristupa sudu i drugim javnopravnim tijelima.

Važno je napomenuti da primarna pravna pomoć obuhvaća opću pravnu informaciju i pravni savjet. Pod moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću članovi naše Zajednice primaju na znanje da se besplatna pravna pomoć sastoji isključivo od pravnog savjeta i opće pravne informacije, odnosno da Pravna služba Mešihata Islamske zajednice ne sastavlja podneske bilo koje vrste, te da ne vrši poslove zastupanja stranaka.

Bermin Meškić, mag. iur.