Kako ulazimo u zadnjih 10 dana ramazana vrijeme je da razmislimo o svemu što smo naučili i pokušali osvjestiti do sada kroz ovaj serijal. Prošlih tjedana smo raspravljali o praksi promišljanja o sebi koju smo pokušali izgraditi na istraživanju koncepta prisutnosti i prakse tefekkura.

Kako ulazimo u zadnju trećinu ovog blagoslovljenog mjeseca, preostale dane ćemo nastojati objasniti praktičnim alate koji objedinjavaju do sada spomenuto kako bi ga kultivirali u redovitu životnu praksu.

Pitanje: Kako zadržati Nur mjeseca Ramazana sljedećih 11 mjeseci života na Dunjaluku? 

Prvo je važno razumjeti da je Ramazan, mjesec halwa-povlačenja-resetiranja, koji je potreban našoj duši kako bi bila spremna za nastavak života na Dunjaluku. To je propisano sa razlogom. S druge strane to je trening kamp za naš nafs, koji svakome od nas daje mogućnost izbora, da li će u sljedećih 11 mjeseci napredovati ili ne. Jer mogućnost sljedećeg reseta nam nitko ne garantira. I zato postoji mudrost u postu tijhekom mjeseca Ševala kako bi naglasila da praksa tijekom Ramazana ne završava sa Ramazanom, nego je samo dokaz da MOŽEŠ jer si se OSVJEDOČIO da MOŽEŠ. Ukratko integrirati praksu Ramazana u sljedećih 11 mjeseci je cilj našeg boravka na Dunjaluku.

I zato smo tijekom ovog mjeseca kroz Ramazanski program, nastojali ponuditi alate koji nam mogu pomoći da se mimo Ramazana izdignemo iznad Dunjalučkih poriva i nastojimo živjeti najbolju verziju sebe. Stoga vam predlažem da pogledate objavaljene članke i webinere iz serijala Productive Muslim.

Promatrajući svijet oko nas u koji lako bivamo uhvaćeni naročito nakon Ramazana, u promjenjivim vremenima u kojima živimo, često dolazimo u situaciju da nemamo stvari pod kontrolom te gubimo lokus kontrole. Kao rezultat toga pojavljuje se osjećaj depresije, anksiooznosti, paničnih napadaja. No kad malo promislimo, gubitak kontrole nad stvarima nad kojima nemamo kontrolu, nas odvodi u stanje gafleta-zaboravljanja bas kao i u situaciji kad smo rahat na Dunjaluku. Stoga, je vrlo važno da drzimo stvari pod kontrolom isključivo one koje možemo držati pod kontrolom; a to su naši osjećaju-misli, kontrola disanja, naše namjere.

Ono što zaboravljamo je da Allah kreira SVE i sve je u njegovoj kontroli. Naša odgovornost je da upravljamo onim što je NAŠE a to je kako reagiramo i što radimo sa onim kako nam se Gospodar manifestira.

Stoga, naša stremljanja prema višem Dunjalučkom cilju (JOŠ; JOŠ, JOŠ), stavljaju nas u poziciju da zanemarujemo ovaj duhovni aspekt, samodisciplinu i unutarnji lokus kontrole nad kojim jedino imamo kontrolu. U konačnici se dešava paradoks o kojem smo govorli (eng spirtual bypassing), gdje stremimo višim Dunjalučkim sferama oslanjajući se na Tawekul. Islma je životni put a ne alat koji se prakticira samo u džamiji.

Ukratko, islam je navigaciona mapa koja nam pomaže da se krećemo po Dunjaluku kako bi uskladili naš pogled prema Ahiretu. Tijekom jednog dana, gubimo fokus na bitno, i zato imamo namaz 5 puta dnevno koji nas vraća u stanje: "Tko je Gospodar i sa čim on Gospodari".

Do kraja Ramazan aBd, nastavit ćemo naše putovanje u kojem ćemo uvesti i neke praktične alate: kako držati fokus na bitno i preuzimati kontrolu nad onim nad kojim imaš kontrolu.