DANI SREBRENICE

IZLOŽBA BOSFAM-a

Piše: prof. Lamija Alili

U Islamskom centru Zagreb započeli Dani Srebrenice

U nazočnosti velikog broja onih koji su željeli dati potporu projektu Vijeća žena MIZ-e Zagreb da se Srebrenica ne zaboravi i ne ponovi, sinoć je u Islamskom centru Zagreb, otvorena manifestacija Dani Srebrenice u Zagrebu.
Manifestacija je otvorena prezentacijom rada nevladine organizacije BosFam - BOSANSKA FAMILIJA i izložbom Ćilima sjećanjana žrtve genocida – tradicijom protiv zaborava i brojnih drugih  rukotvorina, nastalih zahvaljujući vrijednim rukama ožalošćenih majki i sestara.
BOSFAM je nevladina organizacija koja okuplja žene, žrtve rata. Cilj BosFama je tim ženama pružiti mogućnost da rade i na taj način osiguraju egzistenciju sebi i svojim obiteljima. BosFamov glavni proizvod je tradicionalni "Bosanski ćilim", te se na taj način doprinosi očuvanju bosanske kulture i promociji bosanske tradicije. BosFam je od vremena nastanka, 1994. god., do danas, realizirao više projekata vezanih za informiranje, edukaciju, pružanje neformalne psiho-socijalne potpore i ekonomske pomoći ženama koje su izgubile svoje voljene i koje su doživjele najteža životna iskušenja.

Dosta projekata je završeno , ali postoje i projekti, započeti prije više godina, a  koji traju i danas. Projekti Ćilim sjećanja, Pomoć djeci Srebrenice, Ljubavlju i vezom napišimo ime - projekti su kojima BosFam želi osigurati trajno sjećanje na brojne nedužne žrtve Bosne i Hercegovine.
Zanimljivim i izrazito nadahnutim govorom prisutnima se obratila direktorica BosFama, gđa Munira Beba Hadžić, koja je istaknula da je jedan od glavnih ciljeva BosFama pružanje potpore ženama koje su ostale bez svojih najmilijih na način da se radom i djelovanjem osjećaju korisnima, te da na taj način osiguravaju egzistenciju sebi i svojoj djeci. U pratnji gospođe Munire bile su i vrijedne tkalje Zifa-hanuma Bumbulović i Zejna-hanuma Avdić.
Svečanom programu, kao i otvorenju izložbe, prisustvovao je i gradonačelnik Zagreba, g. Milan Bandić, koji je kao počasni građanin Srebrenice, u znak zahvale za svesrdnu podršku tome gradu i njegovim građanima, od direktorice BosFama dobio rukom izrađenu tapiseriju sa simbolima Srebrenice.

Učenjem ulomaka iz Kur'ana i interpretacijom ilahija Šehidi i Ej ašici, te Šehidskog rastanka hafizi Jahja Abas i Aziz Alili su, uz pratnju ansmbla Semazen iz Makedonije, izmamili suze na lica mnogih prisutnih.
Izložba rukotvorina udruge BOSFAM koja je izrasla iz terapeutske radne grupe žena koje su izgubile svoje najdraže u genocidu, može se pogledati do kraja tjedna, do kada su u znak sjećanja na tužne događaje u Srebrenci i sa željom da se nikada nikome ne ponove, u Islamskom centru organizirane razne radionice, tribine, gostovanja i promocije, a sve će završiti u petak, tradicionalnim ispraćajem konvoja mladih za Srebrenicu.

 
naprijed->>>