Izvori koje su po odredbi Svevišnjega nakon Musa alejhis-selamovog udarca štapom potekli

 Jedna od Musinih alejhis-selam mu'džiza 12 su izvora vode u najsušnijem dijelu Sinaja

Dva kur'anska ajeta govore o 12 izvora vode sa koji su se napajali židovski vjernici i životinje u najsušnijem dijelu Sinaja, a od kojih neki i danas postoje. U surama el-bekara i el-ea'raf Svevišnji govori kako je Musinom alejhis-selam štapu dao takvu moć da je poteklo 12 snažnih izvora na kojima su se napajali židovski vjernici i njihova živina. Egipatski arheolog dr. Abdurrahim Rejhan direktor arheološke uprave upustio se zadnjih nekoliko godina u traženje Musine alejhis-selam izvore o kojima i Kur'an govori. Ta arheološka misija imala je i za cilj potvrditi kur'anske navode. Dr. Rejhan pronašao je ostatke izvora u području koje stanovnici nazivaju Musini izvori. Izvori se nalaze oko 35 kilometara od palestinskog podzemnog tunela šehida Ahmeda Hamdija koji je poginuo kopajući tunel spasa za palestinski narod u Gazi. Musa alejhis-selam je sa židovskim narodom došao u područje Bisr-Mur gdje je bilo 12 izvora i 70 stabala palmi.

Izvor zvani Mur udaljen je od područja zvanog Ujun Musa oko 11 kilometara i njegova voda nije za piće jer je slanog okusa

Svaki izvor nosio je ime starješine jednog od starješine židovskih plemena (asbat) sinova Jakuba alejhis-selam. Jedan od njih je i Jusuf alejhis-selam po kome je i jedna sura nazvana.

I kada Musa zamoli Svevišnjega da napoji njegov narod, reče mu, udri štapom svojim po kamenu i kamen se raspuknu i iz njega poteče dvanaest vrela i svi su znali koja je voda njihova i rečeno im je: jedite i pijte iz skrbi Svevišnjega i ne činite svađu i smutnju na zemlji. (sura Bekara 60 ajet)

U suri el-ea'raf (160 ajet) Svevišnji također poručuje kako je izraelski narod podijeljen na 12 plemena (Esbat i umem) i nahranjen manom i selvom (pečenim mesom i slatkišima) i dojavismo Musi neka udari štapom po stijeni otvorit će se dvanaest vrela i svi će znati svoje vrelo i poslali smo im kišonosne oblake i poslali im manu i selvu i zato jedite darovane vam blagodati kojim vas skrbimo i nismo ih tlačili nego su sami sebe mučili

Da li neka od ovih palmi potječe iz Musinog doba?

Dr. Rejhan kaže u svom istraživačkom radu da je svjetski poznati arheolog Filip Marison ustvrdio da je područje Sinaja od Sueca do Musinih izvora najsušnije područje na svijetu i da je raspored Musinih vrela takav da omogućava bezopasno putovanje tim područjem, što upućuje da je u njihov raspored umiješana Božja svemoć, upravo onako kako je to Kur'an opisao.

U svijetu mufessira javljaju se različita tumačenja značenja ove hrane. Ona se samo u jednom slažu da su mana i selva Božji darovi gladnim i žednim pripadnicima poslanika Muse alejhis-selam. Znanstvenici tvrde da je jedna od usputnih stanica u proljetnom i jesenskom letu ptica bilo područje Sinaja. Tu su ptice umorne od leta slijetale i postajale lak plijen nastanjenih stanovnika, i one predstavljaju kur'ansku manu. U tom području raste rijetko drvo koje unatoč velikoj suši uspijeva se održati. Mali ubod kljunom ptice drvo se branilo na način da je ispuštalo bijele loptice slične spužvi ali slatke i ugodne. Vjetar bi ih otkinuo sa stabla i raznosio po pustinji a narod ih je sabirao i sladio se, i to je navodno selva.

Dr Rejhan kaže da od 12 izvora sada se znade za njih 4, dva su bez vode a dva imaju vodu ali koja nije za piće jer su nemarom zagađeni. Za preostalih 8 nema tragova jer su najvjerojatnije zatrpani pijeskom. On predlaže egipatskoj vladi da četiri izvora uredi i osposobi za piće, a preostale pronađe i osposobi uvjeren da bi to bila velika turistička atrakcija.