Na NASINOM tweteru od subote 26. rujna može se pročitati obavijest da će agencija za svemirska istraživanja objaviti vrlo važnu vijest povezanu za planet Mars. U toj obavijesti stoji da je ovaj planet velika nepoznanica, pun iznenađenja. Dana 28. rujna Nasa će putem svoje televizije objaviti veliko znanstveno otkriće. U sjedištu Nase u Washingtonu u ponedjeljak u podnevnim satima pet Nasinih znanstvenika će na tiskovnoj konferenciji objašnjavati o kakvom se to velikom otkriću radi. Čim je ova vijest objavljena u američkim i europskim medijima počela su nagađanja o kakvom se otkriću radi. Pretpostavlja se da je otkriće povezano sa robotom zvanim Curiosity koji od 2012. godine kruži Marsom i po Nasinom kontrolom istražuje crveni planet. Mediji predviđaju da će saopćenje biti o otkriću vode ili prvih oblika života na ovom planetu.

Fotografije u boji prikazuju krajolike Marsa

Mars je samostalan planet sastavljen od kamena i pijeska. Nasa međutim tvrdi da na ovom planetu ima i vode. Znanstvenik Alfred Macwen sa sveučilišta Arizone iz Teksasa najvjerojatnije će priopćiti otkriće vode na crvenom planetu. On je i glavni istraživač na polju fotografije visoke rezolucije poznat po imenu Hirise koja je postavljena na satelit Recunisans Orbiter koji kruži oko Marsa od 2006. godine na visini od 300 kilometara od površine planeta. Pretpostavlja se da će NASA konačno potvrditi postojanje vode na Marsu.

Da bi ta nagađanja mogla biti Nasina potvrda da je na Marsu otkrivena voda govore i ove fotografije sa Recunisans Orbitera.

Ovi prizori sa Marsa daju naslutiti da na crvenom planetu ima vode u različitim oblicima