Vrhovni islamski savjet sveučilišta El-Ezher u nedjelju 5 veljače donio je odluku da brak između supružnika može se usmeno rastaviti bez da se to čini pred službenim organima kao što je bila praksa do sada. Uporište u ovaj čin islamski učenjaci nalaze u sunnetu Božjega poslanika, ali ne navode hadis koji se smatra temeljem razvoda. Ova odluka Vrhovnog savjeta izazvala je prilično iznenađenje iz puno razloga, jer će čin usmenoga razvoda prouzročiti brojne probleme. Sam Islamski savjet kao najviše vjersko tijelo ima utemeljenje donošenja ovakvih odluka, što nije spor ali je razvod braka u Egiptu vrlo problematičan. U posljednjih 30 godina stanovništvo Egipta se sa 35 milijuna povećalo na 90' milijuna koliko je pod kraj prošle godine javljeno. U Egiptu godišnje se razvede oko 2,5 milijuna brakova i ova zemlja je prva u muslimanskom svijetu gdje razvod po hadisu Muhammneda alejhis-selam nije Bogu najmrže djelo. Glavni razlozi ovolikom broju razvoda su ulazak u brak nepripremljenih mladenaca, međusobno nepoznavanje, neodgovorno ponašanje muškaraca, dok je nevjera također ne mali razlog. Čudi također da vjerske vlasti u čijem je resoru sklapanje braka po šerijatskim propisima ne čini mnogo da brak uskladi sa šerijatskim normama. U sklapanju brakova u Egiptu prevladava tradicija koja se u mnogome razlikuje od šerijata, a to nije slučaj samo u Egiptu.

Sigurno je da će se stanje nakon ove odluke još više pogoršati. U Egiptu je mnogo djece čije rođenje nije registrirano jer roditelji zanemaruju upozorenja vlasti. Egipat je prenapučena zemlja gdje u dolini Nila živi oko 80 milijuna stanovnika. I ako naplavljena područja uz rijeku Nil su vrlo plodna i daju tri žetve Egipat nije u stanju prehraniti pučanstvo osnovnom namirnicom kruhom. Egipat godišnje proizvodi 10 milijuna tona krušnih žitarica ali mu treba još deset milijuna da prehrani pučanstvo. Postoje dvije cijene kruha, onog za sirotinju čija je cijena bagatelna svega nekoliko pjastera, te onog za imućnije. Pored kruha obično stanovništvo najviše za jelo troše krupni grah zvani ful kao i maslinovo ulje.

Ni tjedan dana nakon što je Vrhovni islamski savjet donio odluku da se supružnici mogu razvesti usmenim putem javio se predsjednik Egipta general Abdul Fettah Sisi s zahtjevom da se ukine ta uredba i da se brak može razvesti samo u službenim prostorima i da je to praksa u suvremenim zemljama. Islamski znanstvenici su odlučno ustali protiv miješanja predsjednika u poslove islamskih institucija. El-Ezher koji je zajedno s Koptskom crkvom imao poveću ulogu u političkim izborima sada šuti i ako su islamski znanstvenici u Visokom vijeću koji su donijeli ovakvu odluku.

Nakon egipatske revolucije i vojnog udara očekivalo se da će Egipat krenuti brzim koracima ka reformama. To je naglašavao predsjednik Sisi ali do sada su učinjeni mali napreci. I ako je El-Ezher stekao punu neovisnost u svom djelovanju svjedoci smo da se ponovo bavi pitanjima koja su nebitna.