Ured za dawu i mladež  Islamske zajednice u Hrvatskoj  kroz svoje redovne  aktivnosti  često organizira  gostovanja naših uvaženih alima iz regije pa je tako organizirao i gostovanje vrijednog i agilnog vjeroučitelja iz Gornjeg Vakufa Saudina ef. Cokoje  čiji rad sa djecom i inovcije u nastavi mogu biti primjer mnogim profesorima islamskog vjeronauka. Osim što je uspješan profesor vjeronauke prof. Cokoja je i autor nekoliko zapaženih knjiga od kojih izdvajamo zadnju pod nazivom “Zadnji dani Allahova poslanika” koju je kroz svoja održana  predavanja promovirao i u Hrvatskoj.

Posjet Rijeci, Zagrebu i Sisku

Uvažen prof. Cokoja je u periodu od petka do nedjelje, 20.1. do 22.1 2017. godine posjetio tri grada u Hrvatskoj odnosno tri Medžlisa i u njima održao tri  zapažena predavanja na teme ljubavi prema poslaniku Muhammedu, a.s., i njegovoj obitelji,  potrebi izučavanja i slijeđenja njegovog sunneta te načinima čišćenja naših duša.  Isto tako, u sva tri Medžlisa,  organizirali smo zajednička muallimska vijeća  na kojima  je Saudin ef. svojim kolegama i kolegicama, muallimima I muallimama koji rade u Hrvatskoj  prenio vrijedno iskustvo u radu sa djecom podijelivši sa njima ideje ali i materijale koje  osobno koristi u nastavi. Ukazao je na nezaobilazne poslanikove metode u odgoju djece koje je o časni Poslanik, a.s.,  koristio u podučavanje svih uzrasta kako djece tako i odraslih  a koje mi kao imami I muallimi često zaboravljamo iako poslaničke metode daju najbolje rezultate. Osim sa glavnim imamima i imamima iz Zagreba, Rijeke I Siska, prof. Cokoja neformalno se susreo   i sa  zagrebačkim muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem i brojnim džematlijama.

Treba napomenuti da su sva tri predvanja bila izuzetno posjećena.  Saudin ef. je naravno  opravdao svoj dolazak i ukazano mu povjerenje ostavivši dubok trag na one koji su slušali njegove opise iz života posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.  Ovdje donosimo predavanje koje je održao u Zagrebu, u subotu, 21.1. 2017. godine u sklopu redovne vjerske tribine “ Večer Kur’ana I džemata”.