Jučer, 05.08.2013. proslavili sma Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. U postrojbama Hrvatske vojske i policije sudjelovalo je oko 25 000 muslimana. Za neovisnu i slobodnu Hrvatsku živote je položilo 1100 muslimana što je izuzetno visoko u odnosu na ukupan broj muslimana u Republici Hrvatskoj.

Donosimo vam reportažu sa centralne manifestacije Dana šehida kojega smo drugi dan bajrama obilježili u Memorijalnom spomen parku u hladu Zagrebačke džamije:

Jest da šehid znači nešto sasvim drugo, ali kad god čujem riječ šehid pomislim na najsretniju ljubav. Ta ljubav doista mora biti najsretnija, najljepša i najdragocjenija kad je čovjek u obrani takve ljubavi spreman i vlastiti život dati samo da bi je sačuvao.

Inače, šehid – arapski, shahid – znači svjedok; tumači se i kao jedno od najljepših Allahovih lijepih imena; šehid je i borac na Božjem putu koji svjedoči Božju istinu; šehid je i osoba koja je u neposrednoj borbi za islamske vrijednosti i prava čovjeka, svjesno i u ime Boga, žrtvovala svoj život u obrani vjere, porodice, imetka ili države; osoba koja se zbog izuzetnosti svoga djela na ovom svijetu pridružuje Božjim poslanicima u Džennetu.

Eto, zato šehid za mene znači – ljubav. Jer ljubav je to neizmjerna, nedokučiva, nemjerljiva, ona idealna nesebična ljubav koja je u stanju žrtvovati svoj život i predati ga na oltar vjere, domovine, obitelji, istine…

I Republika Hrvatska ima svoje šehide koji su u temelje samostalne Hrvatske ugradili i svoje mlade živote.

Hrvatskim šehidima Republika Hrvatska podigla je u znak zahvalnosti spomenik s parkom u neposrednoj blizini Zagrebačke džamije. Na pločama su ispisana imena 980 šehida. Ostali još nisu identificirani, pa kad ih prepoznamo po DNK-u i njihova će imena biti zlatom ispisana kao što su i ona druga.

Po odluci Zagrebačkoga muftije, drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je za Dan šehida.

Tako smo i ove godine imali čast posebno pozdraviti svoje ratne drugove, učeći hatma dovu u Zagrebačkoj džamiji.

Na Dan šehida hatma dovu proučili su muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović i imam Mersad ef. Kreštić, a u Zagrebačkoj džamiji okupili su se preživjeli borci-specijalci i junaci Domovinskog rata u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina zahvaljujući njihovu agilnom zapovjedniku, bojniku Fahrudinu Jašareviću, formirana je počasna jedinica.

Svaki od junaka koji sačinjavaju tu Počasnu jedinicu nosi u sebi bezbroj bitaka, kao što na sebi i u sebi brojne rane.

Nakon hatma dove, Muftija Hasanović izvršio je smotru naših živih heroja domovinskog rata, a potom su sve prisutne pozdravili general Tomo Medved, mr. sc. Ermin ef. Botonjić, a završni govor održao je sam Muftija, dr Aziz ef. Hasanović.

Poslije proučene Fatihe hrvatskim šehidima nastavili smo se družiti na terasi restorana Zagrebačke džamije.

A evo i Dana šehida u fotografijama.