U Sarajevu je 18. veljače 2017. godine održano Prvo natjecanje u hifzu 30. džuza Kur'an-i-Kerima, na nivou Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Organizator natjecanja bio je Rijaset, Uprava za vjerske poslove, u suradnji s Kulturnim Centrom „Kralj Fahd“, Svjetskom organizacijom muslimanske omladine (NEDWA) i Fondacijom ”Hifz Časnog Kur'ana”.

Na natjecanju su sudjelovali polaznici mekteba i škola Kur'ana, 21 dječak i djevojčica u dobi do 15 godina, iz BiH i sa područja mešihata.

Na početku programa, prisutnima se obratio dr. Muhammed Alu Šejh, direktor Kulturnog centra Kralj Fahd, poželivši natjecateljima puno uspjeha. Natjecanje je otvorio mr. Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, koji se zahvalio na nesebičnoj podršci Kulturnom centru Kralj Fahd i Fondaciji za hifz. Ocjenjivačku komisiju činili su: kurra hfz. Dževad Šošić, predsjednik Komisije, mr. hfz. Mensur Malkić i kurra hafiz Ammar Saduk (Ebu Humejd). Priznanja pobjednicima uručili su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor KC “Kralj Fahd”.

Islamsku zajednicu Hrvatske na Prvom natjecanju predstavljala je Hatidža Hadžić iz Splita. Hatidža je odlična učenica 5. razreda OŠ „Dobri“ – Split. Iako tek jedanaestogodišnjakinja, Hatidža niže uspjehe jedan za drugim. Redovito sudjeluje na natjecanjima iz Islamskog vjeronauka na kojima osvaja najbolja mjesta. Bila je i državna prvakinja, a u trenutku pisanja ovog teksta saznadosmo kako se ponovno plasirala na državno natjecanje.

Uz natjecanja iz vjeronauka, posebno se priprema za ona matematička jer joj je, nakon Kur'ana, matematika druga velika ljubav. Junakinja naše priče ima vremena i za rekreaciju i sport. Svakodnevno trenira atletiku.

No, vratimo se, ipak, njezinoj prvoj ljubavi - Kur'an-i-Kerimu. Uz oca Vahida ef. Hadžića, glavnog Splitskog imama i majku muallimu Suada-hanumu, bilo je prirodno druženje s Kur'anom od malih nogu. Kada se tome dodaju braća Ibrahim i Ismet te sestra Memnuna, onda je jasno kako motivacije za učenje nikad nije nedostajalo. Hvala Bogu, ima Hatidža od koga učiti i s kim se i u kući natjecati.

Pozitivan primjer pruža joj i Ševkije Doroci, marljiva srednjoškolka i redovna polaznica islamskog vjeronauka koja je također naučila 30. Džuz Kur'ana.

Kao jedna od polaznica Škole Kur'ana i hifza koja je prva u Hrvatskoj savladala džuz Amme napamet, Hatidža je sudjelovala na prošlogodišnjoj mektepskoj večeri Kur'ana u Zagrebu. Zapažen i odličan nastup bili su joj „karta“ za put u Sarajevo i Prvo natjecanje u hifzu Amme džuza.

Pobjednik natjecanja je Bilal Hamidović iz Sarajeva s osvojenih 59, 83. Hatidža je, s osvojenih 52,66 bodova, zauzela odlično 11. mjesto.

Čestitamo vrijednoj Hatidži i njezinim roditeljima, uz molbe Allahu džellešanuhu da joj olakša put ka cilju kojeg je sebi postavila - postati hafizom, vjernom čuvaricom Časnog Kur'ana.

Lamija Alili