Na pitanje da li je moguće da jednoga dana musliman bude predsjednik SAD Hilary Clinton je odgovorila pozitivno

HOĆE LI IKADA AMERIKOM VLADATI MUSLIMAN? jedno je od pitanja kojima se bave i demokratski i republikanski kandidati

 

Da li je američko društvo spremno jednoga dana prihvatiti muslimana za svog predsjednika? da li Amerikanci mogu prihvatiti takvu ideju? pitanja su koja se nerijetko postavljaju Amerikancima. S druge strane zašto je Clinton napala Baraka Obamru zbog njegovog muslimanskog porijekla 2008. godine. Kada je Hilary Clinton odgovorila pozitivno na pitanje o mogućnosti da musliman useli u Bijelu Kuću, da li je ona to izjavila iz uvjerenja ili za potrebe izbora. Samo postavljeno pitanje govori u prilog da i ako sporo riječi islam i muslimani postaju predmetom razmišljanja. I ako Hilary Clintom 2008. napala sadašnjeg predsjednika zbog njegovog muslimanskog porijekla, sada poručuje da postoji mogućnost da musliman bude na čelu SAD. Ta je mogućnost međutim vrlo mala s obzirom na islamofobiju koja vlada u ovoj zemlji.

Da bi bio na čelu SAD musliman mora biti ponositi Amerikanac koji voli svoju zemlju tvrdi pomoćnica Hilary Clinton preko svoje pomoćnice.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Ben Karlson u svojoj izjavi u nedjelju 20 rujna sumnja da će ikada musliman moći stati na čelo države jer između islama i američkog Ustava stoje velike razlike. Karlson za koga politički promatrači drže da je najozbiljniji kandidat za funkciju predsjednika izjavio je da ne podržava muslimana na čelu države. Drugi republikanski kandidat s dosta izgleda da bude nominiran za kandidata Donald Truph na pitanje jednog od nazočnih njegovom skupu upitao ga je što misli o izjavi Hilary Clinton o mogućnosti da musliman stane na čelo Amerike rekao je: Mi imamo problem s muslimanima. Obama je musliman, nije Amerikanac.

Hilary Clinton komentirajući izjave republikanskih kandidata rekla je na jednom televizijskom nastupu: Ove izjave imaju za cilj zapaliti vatru koja bi izmakla kontroli. Pomoćnica H. Clinton u kampanji Hama Mahmud Abidin napisala je na twiteru: Ako se ponosiš da si Amerikanac, da si musliman i da služi ovoj veličanstvenoj naciji. Za ovu izjavu Abidin je dobila punu podršku svoje šefice.

Bivši predsjednički kandidat Mit Romni izjavio je na pitanje jednog Amerikanca sudanskoga porijekla da li musliman može biti predsjednik SAD da američki Ustav ne postavlja pitanje oko religije nego o pripadnosti naciji.

U komentarima Clintonove izjave  mnogi su napisali da je neistinita jer je ona 2008. godine prva napala Obamu da su mu muslimanski korijeni. .