Ikrar dova, tj. hadžijska dova je svečanost na kojoj se obznanjuje da musliman želi ispuniti petu islamsku dužnost, obaviti hadždž.

Ikrar dova je obznana da čovjek ide na hadždž. To je dobrovoljni pristanak da se obavi peta islamska dužnost, da se bude drukčiji, da se bude hadžija.

Hadždž čovjeku omogućava preokrenuti životnu stranicu i početi život na drukčiji, vjernički način. Hadž je čovjekovo novo rađanje jer je on nakon hadždža jednak novorođenčetu po griješnosti, riječi su to bile uvaženog muftije dr. Aziz ef. Hasanovića u veoma dirljivom govoru.

Radosna i posebna je bila ova nedjelja 29.09.2013/23. Zul-ka'de. Godinu za godinom, uz Allahovu dž.š. pomoć, ispraćamo naše džematlije iz Medžlisa Islamske zajednice Pula na najbolje i najljepše putovanje, na hadždž.

Naše ovogodišnje hadžije su roditelji naših pulskih imama, Arif Omanović te Šuhreta i Halil Jukan. Sa svojim roditeljima na hadždž će ove godine kao vjerski vođa puta hadžija iz Hrvatske otići i glavni imam Esad ef. Jukan.

Naš Stvoritelj se i ove godine smilovao našim džematlijama te im je omogućio da posjete časna mjesta i obave petu islamsku dužnost. Smilovao se naš Stvoritelj njima na način i da ih je uputio pa su po ispunjenju uvjeta odlučili ispuniti i ovu petu islamsku dužnost.

Jučer u našem medžlisu je bilo veoma radosno jer smo ispratili učenjem ikrar dove četiri hadžije na hadždž. Ovu svečanost je uveličao dolazak našeg uvaženog muftije dr. Aziz ef. Hasanovića  koji je održao veoma dirljiv govor nakon kojeg su mnogima potekle suze. U pratnji muftije je došao i šef Ureda muftije mr. Nermin ef Botonjić.

Svojim prisustvom imami Nazif ef. Topuz, hfz. Semin Grabus, Haris ef. Grabus i Omer ef. Omanović uveličali su ovaj program učeći prigodne ilahije.

Mesdžid našeg džemata je bio isuviše mali da bi primio sve vjernike koji su htjeli obaviti namaz i prisustvovati ovom velikom hajirli skupu.

Ispred svih hadžija glavni imam Esad ef. Jukan je zatražio halal, a imam iz Celja Nazif ef. Topuz je proučio ikrar dovu.

Nakon proučene dove Nazif efendije usljedilo je zajedničko čestitanje budućim hadžijama te zakuska za sve prisutne.

Želimo i ovim putem našim budućim hadžijama i hadžinici da uz Allahovu dž.š. pomoć hajirli odu, upotpune sve dijelove i propise od kojih se hadždž sastoji, da im Uzvišeni Allah dž.š. njihov hadždž kabul učini, te da nas se kraj Kabe dovom sjete i hajirli svojim porodicama vrate.

Budućim hadžijama,  hadždž mebrur!!!