Prema prethodnom dogovoru s  glavnim imamom Medžlisa IZ Karlovac Admir ef. Muhićem i direktorom TIKE za Hrvatsku gosp. Hašimom Kočom, u rano jutro, u srijedu 20. rujna u mojoj „mahali“ pokupio me Hašimov vozač gosp. Hrvoje. U prostorijama TIKE (Turska razvojna agencija) dočekala nas je Hašimova tajnica Darija koja nas je počastila prvoklasnim Turskim čajem uz izvrsnu baklavu.

Nakon nekog vremena zaputili smo se ka jugu i ubrzo prošli kroz Karlovac, grad na četiri rijeke na putu za Slunj. Približavajući se Slunju cestom koja vijuga pokraj zanosne Korane, ugledavši prelijepe Rastoke, gosp. Koč je oduševljeno uskliknuo „pa ovo je kao Džennet“. U Slunju smo, još dok smo se parkirali, susreli Almir ef. Šabića koji je upravo pošao u školu na nastavu islamskog vjeronauka. Gosp. Koč i gosp. Darija so potom otišli u općinu gdje su već imali dogovoren susret s gradonačelnikom i njegovom ekipom u svezi dogovora oko projekata koji će TIKA, ako Bog da, realizirati u Slunju. Za to vrijeme Almir ef., gosp. Hrvoje i ja smo otišli na kahvu. Tu smo se čuli s Admir ef. Muhićem i dogovorili da se nađemo u Rakovici.

U Rakovici smo se prvo susreli sa savjetnikom gradonačelnika Cazina gosp. Jusufom Bajraaktarevićem, džematlijom Semirom Čovićem i ekipama RTVUSK-a i Trend TV-a. I dok smo uživali u kahvi, sokovima i čaju pristigli su Admir ef. i Almir ef. pa smo se zaputili u općinu gdje nas je dočekao načelnik Franjo Franjković sa suradnicima. Tema sastanka je bila unapređenje vjerskog života kao i izgradnja komunalne infrastrukture i mogućnostima da se i TIKA uključi u te projekte. Naime, ovo područje je od onih područja u RH koja su najviše devastirana u prošlom ratu.

Nakon općine posjetili smo O.Š. Eugen Kvaternik gdje nas je dočekala ravnateljica Vera Ljubanović-Grdić. Na sastanku smo dogovorili uvođenje islamskog vjeronauka i raspravili kako bi TIKA mogla pomoći u popravcima i opremanju ove škole. Nakon toga smo obišli školu i upoznali se sa uvjetima za izvođenje nastave.

Na kraju smo se zaputili prema desetak kilometara udaljenom selu Lipovac gdje je naš domaćin bio Semir Čović na prekrasnom poljoprivredno-turisričkom imanju, lijepom kućom okruženom poljem lavande, gdje nam je pokazao niz vlastitih proizvoda od lavande. Njegovo imanje kao i nekoliko imanja njegovih komšija djeluje bajkovito u jednom kraju prelijepe prirode ali skoro nenaseljenom sa vrlo malo obrađene zemlje. Tako, da ovih desetak bošnjačkih kuća sa lijepo obrađenim njivama, po kojima pasu bijela stada ovaca jednostavno mame de su tu provede mirni odmor uz šetnju po polju lavande, igri sa bijelim janjcima i pogledom koji puca sve tamo do Pliševice. I na kraju točka na i, ručak s janjetinom ispod peke i drugim Semirovim delicijama i delicijama njegove vrijedne hanume. Dođite u Lipovac, Samir i njegova obitelj će Vas rado dočekati i lijepo ugostiti, kako samo krajišnici znaju. Garantiram vam da će te uživati kao malo kad i malo gdje.

Na kraju smo se zaputili ka bijelom Zagreb-gradu sa punim džepovima Semirovih hedija, mirisnih pripravaka od lavande.

https://www.youtube.com/watch?v=bYmaIJhybkk&feature=youtu.be